У Полтаві обрали проєкт пам’ятника Симону Петлюрі

 

У Полтаві обрали проєкт пам’ятника українському державному, військовому та політичному діячу, Голові Директорії, Головному отаману військ Української Народної Республіки Симону Петлюрі.

Засідання журі відбулося у вівторок, 1 червня, в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського.

Переможцем Відкритого архітектурного конкурсу на спорудження в Полтаві пам’ятника Симону Петлюрі став відомий український скульптор, член Національної спілки художників України, академік Національної академії мистецтв України, Заслужений та народний художник України Анатолій Кущ.

У його творчому доробку — десятки пам’ятників і монументально-декоративних композицій як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, Архангелу Михаїлу на Майдані Незалежності, “Пилипу Орлику” у Києві. Він — один з авторів столичного Монументу Незалежності України.

“Для більшості глядачів скульптура Симона Петлюри розкриватиметься з півночі, від вулиці Соборності, і матиме вигляд силуету в контражурі. Його представлять у генеральському вбранні: френчі, галіфе, чоботах, портупеї. Лівою рукою він спиратиметься на край столу з документами і картами, а лівою тримає ефес шаблі. Скульптура виконується в бронзі, висотою три метри і встановлюється на гранітному постаменті”, – інформує місцевий телеканал “Центральний”.

Фото: Новини Полтавщини

Усі 16 членів журі одноголосно проголосували за цей проєкт пам’ятника Симону Петлюрі. Його ще будуть доопрацьовувати, лунали пропозиції зробити вищим постамент, змінити запропонований герб на герб Кричевського, внести деякі корективи в однострій.

Також фахівці ще визначатимуться власне з архітектурним плануванням, громадським простором площі.

Читайте також:
У Полтаві оголосили про початок Всеукраїнського архітектурного конкурсу на спорудження пам’ятника Петлюрі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна