Іменем українського винахідника Івана Пулюя назвали планету

 

Іменем визначного українського фізика, винахідника Х-променів Івана Пулюя назвали малу планету.

Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України, доктор фізико-математичних наук Василь Шендеровський у фейсбуці, пише “Укрінформ”.

“Цієї миті науковці, колектив Тернопільського національного технічного Університету ім. Івана Пулюя, жителі Гримайлова чекали понад три роки. Міжнародна астрономічна спілка (IAU) назвала малу планету ім’ям Івана Пулюя (226858)Ivanpuluj=2004 TY 13, про що повідомлено у Bulletin WGSBN робочої групи з питань номенклатури небесних тіл”, – написав Шендеровський, який був одним з ініціаторів такого вшанування пам’яті видатного українця.

За його словами, так реалізувався один із пунктів заходів із вшанування 175-річчя від дня народження Івана Пулюя.

Іван Пулюй

 

Іван Пулюй народився 2 лютого 1845 року в селищі Гримайлів на Тернопільщині. Активно працював у галузі електротехніки.
За сконструйовані ним електричні апарати Пулюй у 1881 році отримав дипломи на Всесвітній електротехнічній виставці в Парижі. Очолював кафедру фізики Німецької вищої технічної школи в Празі, де у 1903 році створив першу в Європі кафедру фізики й електротехніки.
Пулюй системно займався фундаментальними дослідженнями природи та властивостей Х-променів. Згодом вони почали іменуватися рентгенівськими – через те, що німецький вчений Вільгельм Кондрад Рентген у грудні 1895 року опублікував повідомлення “Про новий тип променів”, де йшлося про Х-випромінювання.
Однак ще за 14 років до цього вже існувала “лампа Пулюя”, яка випромінювала такі промені. І перша у світі рентгенограма цілого організму дитини була зроблена саме Іваном Пулюєм.

Читайте також:
І на Марсі люди зможуть дихати: марсохід Perseverance
уперше видобув кисень з атмосфери планети

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна