На Київщині помер воїн УПА Теодор Дячун

 

У Білій Церкві на Київщині на 95-му році життя помер ветеран УПА, керівник Білоцерківської станиці братства ОУН-УПА ім. Василя Якуб’яка Київського крайового братства ОУН-УПА Теодор Дячун.

Про це в понеділок, 24 травня, повідомив колишній секретар Білоцерківської міськради Вадим Кошель у фейсбуці.

“Після важкої хвороби помер Дячун Теодор Григорович – легендарний боєць Української Повстанської Армії, почесний громадянин м. Біла Церква”, – написав Кошель.

Теодор Дячун народився 20 березня 1927-го року у селі Стегниківці на Тернопільщині. Його батько – Григорій Дячун – був секретарем “Просвіти” й головою об’єднання селян “Сільський господар”. Мама Євдокія – активісткою “Союзу Українок”, пише “Історична правда”.

Закінчив сім класів школи. У 14 років пішов у підпілля, після того як побачив трупи 1,2 тисячі в’язнів Тернопільської тюрми, яких розстріляло НКВС, серед них було двоє дядьків Теодора Дячуна — Гнат і Іван. Півроку проходив юнацький вишкіл ОУН-УПА.

З 1943 року Теодор Дячун воював станичним у лавах УПА – очолював групу зі здобування набоїв і провіанту.

1949-го арештований і засуджений до розстрілу, однак згодом вирок змінили – упівцю присудили 25 років і 1950-го вислали на каторгу в Казахстан. Між арештом і висилкою – допити в каґебістів, які ламали воякові пальці й ребра. Радянські спецслужбісти прозвали Теодора “Диким”.

Після смерті Сталіна він був звільнений, жив у казаському Джезказгані. Довго працював на шахті, будучи водночас змушений щотижня відмічатися у міліційному відділку. З 1980-х – мешканець Білої Церкви.

Із настанням незалежності провадив активну громадську та політичну діяльність.

31 серпня 2017 року Білоцерківська міська рада визнала Теодора Дячуна почесним громадянином Білої Церкви.

Під час Революції Гідності Теодор Григорович регулярно чергував на Майдані. Неодноразово їздив на Донбас підтримати вояків батальйону “Київська Русь”.

Був нагороджений орденом “За заслуги” III ст. (26 листопада 2005) — за вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і незалежності, активну громадську діяльність; відзнакою Президента України — Хрест Івана Мазепи (24 серпня 2017) — за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм; годинником від Голови Верховної Ради України; відзнакою “За заслуги перед Київщиною” Київської обласної ради (вересень 2016).

Читайте також:
Реабілітовано останнього розстріляного в СРСР бійця УПА Івана Гончарука

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна