Українських миротворців у ДР Конго евакуювали через виверження вулкана Ньїрагонго

 

У Демократичній Республіці Конго почалось виверження вулкана Ньїрагонго. Надзвичайна ситуація виникла ввечері в суботу, 22 травня. У зв’язку з цим у провінції Північне Ківу евакуюють місцеве населення, а також українських миротворців та військову техніку зі складу контингенту ООН.

Про це йдеться у повідомленні на сайті 18-го окремого вертолітного загону ЗСУ в ДР Конго.

“Командуванням загону було прийнято рішення про евакуацію особового складу, озброєння та військової техніки у безпечне місце. Під час переміщення особовий склад діяв згідно з планом евакуації на випадок виверження вулкану затвердженим вищим керівництвом ЗСУ. На даний час військовослужбовці у повному складі повернулися до базового табору, знаходяться в режимі чергування, реагування та очікують вказівок на випадок повторної евакуації”, – ідеться у повідомленні.

Ньїрагонго – вулкан в Африці, в ДР Конго, у горах Вірунга за 20 км на північ від озера Ківу на прикордонній із Руандою території. Він вважається одним із найактивніших у світі. Із 1882 року було зареєстровано 34 виверження; при цьому бувало й так, що вулканічна активність безперервно тривала протягом багатьох років.
Востаннє Ньїрагонго вивергався у 2002 році, коли загинули 250 людей та ще 120 тисяч залишилися без даху над головою.

Після початку виверження 22 травня влада та рятувальні служби ДР Конго повідомляли, що лава не становить загрози місту Гома і його околицям, де проживають близько 2 мільйонів осіб. Однак пізніше лава дісталася міжнародного аеропорту Гоми, розташованого в передмісті. Влада закликала місцевих мешканців покинути  місто, і тисячі конголезців перетнули кордон із сусідньою Руандою, яка відкрила кордон для біженців з Гоми.

Фото:

евакуація миротворців ООН - ДР Конго_1 евакуація миротворців ООН - ДР Конго евакуація миротворців ООН - ДР Конго_вулкан Ньїрагонго_1
<
>

Із кінця 1999 року, на підставі резолюцій Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, триває миротворча місія ООН у Демократичній Республіці Конго (MONUSCO) для спостереження за мирним процесом після війни 1998-2002 рр.
Із 2012 року в місії MONUSCO бере участь український військовий контингент штатною чисельністю близько 160 осіб, який щороку ротується. Це 18-й окремий вертолітний загін ЗСУ. Іноді він бере участь у бойових діях, та найчастіше виконує завдання з логістики, транспортування миротворців ООН тощо.

У листопаді 2020 року українські миротворці приземлялися на кратер діючого вулкана в ДР Конго.

Читайте також:
Українські миротворці в ДР Конго вакцинувалися проти COVID-19

Українські військові в ДР Конго рятували тяжкохворого марокканського миротворця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна