З нагоди 30-річчя Незалежності в Україну привезуть Конституцію Пилипа Орлика

доповнено

З нагоди 30-річчя Незалежності в Україну привезуть Конституцію Пилипа Орлика. 

Про це на пресконференції в четвер, 20 травня, повідомив президент України Володимир Зеленський. 

“Ми привеземо конституцію Пилипа Орлика. Вперше вона з’явиться в Україні. Ми вже отримали підтвердження. У рамках святкування Незалежності, в один із днів серпня у всіх людей буде відкритий, вільний доступ побачити Конституцію. Вона буде впродовж достатньо довгого часу знаходитися в Україні”, – сказав президент.

Його зустріч із медіа відбувається в день другої річниці інавгурації та проходить на заводі ДП “Антонов” та тлі недобудованих літаків.

Нагадаємо, в лютому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував, що до 30-річчя Незалежності МЗС привезе в Україну “сюрприз” з-за кордону.

Довідково

Перша українська “конституція” була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина (Бендери) на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Документ, що визначав права і обов’язки, схвалили на раді старшин після смерті гетьмана Івана Мазепи, при обранні його наступником Пилипа Орлика.

Повна назва цього документа – “Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою”.

Оригінальна титульна сторінка конституції староукраїнською мовою зберігається в Російському державному архіві давніх актів (м. Москва), так само як остання сторінка з оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.

Латиномовна копія XVIII століття зберігається в Національному архіві Швеції (тека “Справи Козаччини”).

До шведського архіву документ потрапив після розкопок на сільськогосподарських угіддях. Його знайшли у глиняному горщику, згорнутим у сувій. На думку шведських учених, документ переписав Пилип Орлик для вручення дипломатам європейських держав. Його готували для транспортування, але через певні обставини закопали.

Перша сторінка Конституції Пилипа Орлика

Читайте також:
До 30-річчя Незалежності України в Ізраїлі виставлять реліквії, подаровані Мазепою Єрусалимському патріархату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна