Кінець “проєкту метро”: наслідки нових ударів по сектору Газа та Ізраїлю. ФОТО, ВІДЕО

 

Армія оборони Ізраїлю не припиняє операцію “Страж стін” у відповідь на атаки з сектора Гази.

Уранці 16 травня глава пресслужби ЦАХАЛу бригадний генерал Хідаят Зільберман розповів, що минулої ночі “була завершена друга фаза проєкту “Метро” на півночі і в центрі сектора Гази”, коли десятки ізраїльських літаків скинули близько сотні бомб на підземні інфраструктури терористичного руху ХАМАСу.

Крім того, за його словами, були атаковані будинки глави уряду ХАМАСу Ях’ї Сануара і його брата Мухаммада в Хан-Юнісі, дім одного з чільних бойовиків ХАМАСу в Зейтуні та ще одного високопоставленого чиновника ХАМАСу.

За попередніми даними, є вбиті й поранені, ця інформація підтверджена керівництвом ХАМАСу. Однак відомостей про те, чи постраждав сам Ях’я Сануар, не надходило.

Руйнування від обстрілів у секторі Газа. AP Photo/Khalil Hamra

Руйнування від обстрілів у секторі Газа. Фото: Mahmud Hams /Pool Photo via AP

Як передає видання News.co.il, Зільберман запевнив, що ЦАХАЛ під час єврейського свята Шавуот (16-17 травня) піднесе ХАМАСу й інші “подарунки”, продовжуючи удари по цілях в секторі Гази.

Катарський телеканал “Аль-Джазіра” своєю чергою поінформував, що в ніч на 16 травня ізраїльські ВПС завдали понад 150 ударів по цілях у секторі Гази, руйнуючи будівлі і транспортні комунікації. Зокрема, пошкоджено під’їзд до лікарні “Шифа”, де розміщуються біженці.

За даними міністерства охорони здоров’я Гази, цієї ночі було вбито щонайменше чотирьох жителів сектора, як мінімум 25 отримали поранення.

Удар в рамках “проєкту метро”:

Удар по дому глави уряду ХАМАСу Ях’ї Сануара:

Близько 7-ї години ранку в неділю Зільберман розповів, що минулої ночі з сектора Гази по ізраїльській території було випущено 55 ракет, більшість із них були перехоплені системою ПРО “Залізний купол”.

Пресслужба ЦАХАЛу повідомляла, що з 19:00 суботи до 07:00 неділі був зафіксований запуск загалом майже 120 ракет із сектора Гази.

Працює система протиракетної оборони Ізраїлю Залізний купол”. Фото: Avi Roccah/Flash90

Зокрема, близько опівночі з Гази були обстріляні Тель-Авів та інші міста прибережної смуги центру Ізраїлю, було чутно десятки вибухів. Одночасно терористи обстрілювали Ашдод й інші міста півдня країни, а через кілька годин дюжина ракет була випущена по Беер-Шеві.

Серйозних збитків у результаті цієї хвилі обстрілів завдано не був, десять осіб отримали травми по дорозі в бомбосховища.

О 10:18 ранку в населених пунктах на кордоні з сектором Гази після чотиригодинної перерви знову пролунав сигнал “Цева адом”, що сповіщає про ракетний обстріл ізраїльської території.

Як інформувала “Новинарня“, із 10 травня триває ескалація бойових дій – фактично, ракетна війна – між Ізраїлем та арабськими бойовиками в секторі Газа.
ХАМАС оголосив про початок воєнної операції “Меч Аль-Кудса” (“Єрусалимський меч”). За перші дві доби ХАМАС, “Ісламський джихад” та інші палестинські угруповання випустили понад тисячу ракет по ізраїльській території. Обстрілу піддавалися не тільки прикордонні з Газою райони, а і Єрусалим, Тель-Авів та інші міста в центрі Ізраїлю. Здогадно, зброю для ХАМАСу надає зокрема Росія.
Ізраїль 11 травня оголосив антитерористичну операцію під кодовою назвою “Страж стін” (“Шомер а-Хомот”), що полягає як у ракетних та авіаударах, так і в діях диверсійних і розвідгруп на землі. 12 травня члени військово-політичного кабінету Ізраїлю одностайно затвердили рішення про продовження операції в секторі Гази і збільшення інтенсивності ударів.
За офіційними даними, станом на ранок 15 травня в Ізраїлі внаслідок бойових дій загинули сім осіб (із них шестеро цивільних). Ще кілька людей померли від травм або серцевих нападів, що їх зазнали під час евакуації у сховища.
Міністерство охорони здоров’я в Газі повідомляло про понад сотню загиблих арабів у секторі Газа та більш як тисячу поранених.
При цьому Ізраїль заявляє про ліквідацію десятків бойовиків ХАМАСу та їхніх лідерів.

13 травня командування Армії оборони Ізраїлю оголосило про призов 9 тисяч резервістів, які мали прибути на бази у повній готовності до участі у бойових діях.

Читайте також:
Генсек ООН Гутерріш закликав до деескалації між Ізраїлем і Сектором Гази

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна