“Хроніки східноєвропейської Венесуели”: після постанови Кабміну про регулювання цін уже дві мережі АЗС зупинили продаж певних видів пального

 

Уже дві великі мережі автозаправних комплексів оголосили про зупинку реалізації певних видів пального, після того як Кабмін запровадив державне регулювання цін на бензин і дизель. Як передає “Новинарня“, торговельної дії мережі ОККО фактично повторила мережа АЗС WOG.

Мережа автозаправок ОККО 15 травня першою заявила про те, що призупиняє реалізацію свого пального PULLS 95 та PULLS Diesel.

У компанії пояснили, що продаж пального цих марок за ціною, встановленою урядом, є збитковим для мережі.

Слідом за ОККО аналогічне рішення ухвалила і мережа WOG. Відповідний допис на її ФБ-сторінці датований лише трьома годинами пізніше.

“У зв’язку з оприлюдненням проєкту постанови Кабміну «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 року № 1236», яка передбачає запровадження тимчасового державного регулювання цін на пальне, ми змушені припинити реалізацію преміального пального 95 Mustang та ДП+ Mustang. Перепрошуємо за ці незручності”, – зазначено в дописі.

Як випливає з повідомлень споживачів у соцмережах, на деяких АЗК проблемно заправитися навіть звичайним дизпаливом. Зокрема, колишній заступник голови Донецької ОДА/ВЦА Ігор Стокоз, крім ОККО, 15 травня не зміг придбати дизельне пальне також на KLO (хоча ця мережа не робила повідомлень з цього приводу).

Багато користувачів у соцмережах обурені постановою уряду, називають встановлення граничних цін на бензин ознакою “східноєвропейської Венесуели” та проводять паралелі із талонами на бензин за часів Радянського Союзу.

“Я думав, що Азаров мріяв втілити сценарій книжки “Атлант розправив плечі”, але в Зеленського краще виходить”, – пише також користувач Олександр Зінченко.

Як інформувала “Новинарня“, Кабінет Міністрів України своїм рішенням 14 травня встановив на період дії карантину граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни бензину – не вище ніж 5 грн/літр та дизельного палива – не вище ніж 7 грн/літр. Відповідне обмеження для мереж автозаправних станцій (АЗС) внесено до урядової “карантинної” постанови №1236 від 9 грудня 2020 року.
“Впровадження урядом граничних торговельних надбавок на паливо – це вимушений і тимчасовий захід на період карантину. Це відповідь на необґрунтоване зростання цін на паливо в роздрібних мережах”, – заявив міністр розвитку економіки й торгівлі Ігор Петрашко. Він додав, що “уряд за здорову і прозору конкуренцію на ринку палива. Але водночас уряд має захистити простих споживачів, які і так постраждали від вимушеного карантину”.

Згідно з розробленим Міністерством економіки оприлюдненим проектом постанови, середня вартість ДП (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm), що передбачає митні платежі – акцизний податок та ПДВ, має розраховуватися на підставі даних Platts CIF NWE за попередній календарний місяць/декаду.
Здійснювати розрахунки пропонується зобов’язати НАК “Нафтогаз України”, яка буде їх надавати Мінекономіки не пізніше ніж 3-го числа кожного місяця, а міністерство – публікуватиме середні ціни одного літра ДП і бензину до 5-го числа кожного місяця.

Читайте також:
Уряд увів держрегулювання цін на бензин і дизпальне

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна