Війна на Близькому Сході: Ізраїль і ХАМАС продовжили обмін ракетними ударами

 

У ніч на 15 травня Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) атакувала десятки об’єктів терористичної організації ХАМАС у секторі Газа. Серед них – стартові майданчики, в тому числі підземні, для запуску ракет, а також пускові ракетні установки, зокрема багатоствольна пускова установка, з якої 10 травня бойовики вчинили обстріл Єрусалима.

Як передає Newsru.co.il з посиланням на ЦАХАЛ, знищено кілька груп хамасівських ракетників.

Також був атакований об’єкт ХАМАСу в Бейт-Джабалії, звідки терористи вели обстріл ізраїльської території протитанковими ракетами.

Крім того, Ізраїль завдав удару по підземному тунелю в північній частині сектора Газа, на узбережжі, біля одного з готелів, по складах озброєнь та двох оперативних квартирах командирів ХАМАСу.

Відео:

Літак ізраїльських ВПС атакував штаб-квартиру глави сил безпеки ХАМАСу Тауфіка Абу Наїма в районі Рамаль Гази. Із цього штабу нібито координувалися дії бойовиків ХАМАСу.

Під удар потрапив склад парапланів, що призначалися для проникнення на ізраїльську територію з повітря.

Палестинці у свою чергу продовжили завдавати ударів по ізраїльській території.

За оцінками ЦАХАЛу, за 12 годин, із 19:00 п’ятниці 14 травня, до 7:00 суботи 15 травня було зафіксовано запуск приблизно 200 ракет із сектора Гази. Із них близько 30 ракет впали ще на території сектора. Понад сто – були збиті системою ПРО Ізраїлю “Залізний купол”.

Зокрема, о третій годині ночі відбувся масований ракетний обстріл із Гази ізраїльських міст Ашкелон, Ашдод, Явне та інших населених пунктів. Одна ракета впала біля порту Ашдод. На одному з підприємств в Ашдоді після падіння ракети виникла пожежа. Постраждалих немає.

Як інформувала “Новинарня“, із 10 травня триває ескалація бойових дій – фактично, ракетна війна – між Ізраїлем та арабськими бойовиками в секторі Газа.
ХАМАС оголосив про початок воєнної операції “Меч Аль-Кудса” (“Єрусалимський меч”). За перші дві доби ХАМАС, “Ісламський джихад” та інші палестинські угруповання випустили понад тисячу ракет по ізраїльській території. Обстрілу піддавалися не тільки прикордонні з Газою райони, а і Єрусалим, Тель-Авів та інші міста в центрі Ізраїлю. Здогадно, зброю для ХАМАСу надає зокрема Росія.
Ізраїль 11 травня оголосив антитерористичну операцію під кодовою назвою “Страж стін” (“Шомер а-Хомот”), що полягає як у ракетних та авіаударах, так і в діях диверсійних і розвідгруп на землі. 12 травня члени військово-політичного кабінету Ізраїлю одностайно затвердили рішення про продовження операції в секторі Гази і збільшення інтенсивності ударів.
За офіційними даними, станом на ранок 15 травня в Ізраїлі внаслідок бойових дій загинули сім осіб (із них шестеро цивільних). Ще кілька людей померли від травм або серцевих нападів, що їх зазнали під час евакуації у сховища.
Міністерство охорони здоров’я в Газі повідомляє про понад сотню загиблих арабів у секторі Газа та близько тисячі поранених.
При цьому Ізраїль заявляє про ліквідацію десятків бойовиків ХАМАСу та їхніх лідерів.

13 травня командування Армії оборони Ізраїлю оголосило про призов 9 тисяч резервістів, які мали прибути на бази у повній готовності до участі у бойових діях.

Читайте також:
Генсек ООН Гутерріш закликав до деескалації між Ізраїлем і Сектором Гази

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна