З 23 квітня низка військовослужбовців втратили право на звільнення від сплати відсотків за кредитами

 

Починаючи з 23 квітня 2021 року, військовослужбовці, які не є призваними за мобілізацією і під час служби не були учасниками АТО/ООС, більше не звільняються від сплати відсотків і штрафів за банківськими та іншими кредитами.

Про відповідні зміни до законодавства нагадує “АрміяInform“.

Раніше ст. 14 п. 15 Закону  України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” було передбачено, що всім військовослужбовцям та резервістам у період дії особливого періоду, який і наразі триває, не нараховувалися штрафні санкції, пеня, а також проценти за користування кредитом.

Тобто цією пільгою могли скористатися всі військовослужбовці та військовозобов’язані під час проходження військової служби.

Водночас у новій редакції цього закону таке право залишили лише для військовослужбовців, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, та армійців, які проходять військову службу і є учасниками АТО/ООС.

Відповідно, згаданою пільгою вже не можуть скористатися строковики та військові, які не виконували завдання на сході України.

Як нагадує експерт із військового права Олександр Порва, Конституцією передбачений принцип незворотності законодавства в часі (крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи). Тобто для тих військовослужбовців, які після змін у законі втратили пільгу, нарахування процентів та інших санкцій за кредитами відбувається на загальних підставах саме з 23 квітня 2021 року.

Наразі відповідна стаття закону звучить так:

“Військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову, а військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, – штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються”.

Читайте також:
Зеленський підписав закон про призов резервістів без мобілізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.