“Мінус Медведчук”: Зеленський вважає, що в Україні поменшало олігархів

 

Президент Володимир Зеленський вважає, що у зв’язку з позбавленням народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука деяких важелів впливу в Україні зменшилася кількість олігархів, та пообіцяв продовжувати процес деолігархізації.

Про це йдеться авторській колонці для видання “Фокус”, підписаній іменем Зеленського.

“Уперше за багато років не збільшилася, а зменшилася кількість олігархів. Мінус Медведчук. За допомогою законних інструментів Медведчук був позбавлений можливості використовувати медіаактиви і державне майно для того, щоби відверто бити по країні і завдавати руйнівної шкоди державній безпеці. Будуть ще мінуси, поки всі олігархи не стануть просто великими бізнесменами”, – зазначив Зеленський в п’ятницю, 14 травня.

На думку глави держави, на цьому прикладі можна побачити, що таке статус олігарха.

За його словами, якщо таким чином забрати сконцентрований медіаресурс, коли в олігархів немає вже непрозорого доступу до стратегічних активів і коли немає “даху” в Києві, “більше нічого вони забрати у держави не можуть, а також не можуть послаблювати державу у протистоянні за суверенітет”.

“Ось у чому сенс нашої політики деолігархізації. Україна стане справді конкурентною у світі, якщо якісь “особливі” громадяни нашої – і не тільки нашої – країни не зможуть бути “рівніші” інших і не зможуть присвоювати будь-що, шантажуючи державу”, – наголосив Зеленський.

Він також пообіцяв, що найближчим часом суспільству буде представлений фундаментальний законопроєкт про деолігархізацію, який зафіксує системний погляд на цю проблему.

“Нам дуже потрібні максимальна прозорість економічних відносин, недопущення деструктивних концентрацій ресурсів та рівність всіх громадян перед законом і судом”, – йдеться в колонці.

Читайте також:
Президент РФ Путін зреагував на арешт свого кума Медведчука

Нагадаємо, 13 травня Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід народному депутатові від “ОПЗЖ” Вікторові Медведчуку, якого підозрюють у державній зраді, – цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета (до 9 липня 2021 року).

11 травня правоохоронці повідомили про підрозру у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України) народним двом депутатам від “ОПЗЖ” – Вікторові Медведчуку і Тарасові Козаку.

Підозра стосується трьох епізодів.
Перший: фігуранти у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії – для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря. Підприємство “Нові проєкти” з орбіти нардепа від “ОПЗЖ” Віктора Медведчука після окупації Криму передало окупаційній владі дозвіл на користування родовищем Глибока.
Другий: Медведчук у серпні 2020 року передав інформацію Тарасові Козаку, який був у РФ, про розташування прихованого підрозділу ЗСУ та його особовий склад.
Третій: підготовка обома фігурантами проєкту під назвою “Промінь”.  Йдеться про створення організації, котра буде тісно опікуватися українцями, що їдуть працювати та навчатись в Росію. Але справжня мета – створення інфраструктури впливу на користь РФ. А вже через механізми цього “Променя” планувалося збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику держави, поширювати пропаганду.

Читайте також:
Після нападу на Медведчука Зеленському годі чекати “миру” від Путіна, – Висоцький

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна