ЦАХАЛ атакував 150 цілей в Секторі Гази, знищена інфраструктура тунелів. ФОТО, ВІДЕО

 

Вночі в п’ятницю, 14 травня, 160 літаків із 12 ескадрилій ВПС Армії оборони Ізраїлю здійснили атаку на щонайменше півтори сотні цілей на території Сектора Гази.

Внаслідок військових дій була знищена багатокілометрова інфраструктура на півночі Гази.

“При завданні ударів була задіяні танки й артилерія. По цілях Гази були випущені сотні снарядів. Ізраїльські Військово-морські сили також уразили цілі на заході Сектора”, – інформує сайт newsru.co.il з посиланням на збройні сили країни.

Водночас із 19:00 четверга, 13 травня, по 7:00 п’ятниці, 14 травня, за даними Армії оборони Ізраїлю, було зафіксовано запуск близько 190 ракет із Гази в бік території Ізраїлю. Щонайменше 30 ракет упали в Секторі.

Також десятки ракет були перехоплені системою ПРО “Залізний купол” .

Діти в сховищі міста Ашкелон. Фото: Avi Roccah/Flash90

Звіти ЦАХАЛу за дві доби свідчать, що майже 20% ракет, які запускають терористи ХАМАСу із Гази, падають в Секторі.

Палестинці біля зруйнованого будинка в Газі 13 травня 2021 року. Фото: AP Photo/Khalil Hamra

Проте ізраїльські військові не мають точної інформації про те, яку шкоду завдає ця зброя. За оцінками експертів, жертвами таких “помилкових” запусків у Секторі Гази стали десятки мирних мешканців.

Як інформувала “Новинарня“, із 10 травня триває ескалація бойових дій – фактично, ракетна війна – між Ізраїлем та арабськими бойовиками в секторі Газа. ХАМАС оголосив про початок воєнної операції “Меч Аль-Кудса” (“Єрусалимський меч”). За перші дві доби ХАМАС, “Ісламський джихад” та інші палестинські угруповання випустили понад тисячу ракет по ізраїльській території. Обстрілу піддавалися не тільки прикордонні з Газою райони, а і Єрусалим, Тель-Авів та інші міста в центрі Ізраїлю. Здогадно, зброю для ХАМАСу надає зокрема Росія.
Ізраїль 11 травня оголосив антитерористичну операцію під кодовою назвою “Страж стін” (“Шомер а-Хомот”), що полягає як у ракетних та авіаударах, так і в діях диверсійних і розвідгруп на землі. 12 травня члени військово-політичного кабінету Ізраїлю одностайно затвердили рішення про продовження операції в секторі Гази і збільшення інтенсивності ударів.
11 травня від обстрілів на території Ізраїлю загинули три цивільні особи (жінки в Рішон ле-Ціоні та Ашкелоні). 12 травня загинули ще четверо ізраїльтян (батько й дочка від влучання ракети в машину в Лоді, 6-річний хлопчик у будинку в Сдероті, а також військовослужбовець, у джип якого влучила протитанкова ракета біля кордону Гази).
Міністерство охорони здоров’я в Газі повідомило, що до ранку 14 травня жертвами дій ізраїльських військових стали 109 арабів у секторі, понад 620 отримали поранення. Серед них, за твердженням палестинської сторони, 28 неповнолітніх і 15 жінок.
При цьому Ізраїль заявляє про ліквідацію десятків бойовиків та їхніх лідерів.

13 травня, командування Армії оборони Ізраїлю оголосило про призов 9 тисяч резервістів, які мають прибути на бази у повній готовності до участі у бойових діях.

Читайте також:
Генсек ООН Гутерріш закликав до деескалації між Ізраїлем і Сектором Гази


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.