Україна посилює північний кордон перед військовими навчаннями Білорусі та РФ “Захід-2021”

 

Українські прикордонники готові до ризиків, пов’язаних із майбутніми російсько-білоруськими військовими навчаннями “Захід-2021” на території сусідньої Білорусі.

Про це заявив директор департаменту охорони державного кордону адміністрації Державної прикордонної служби України Леонід Баран під час міжнародного круглого столу “Білорусь – новий західний форпост російської агресії?”.

“Прикордонна служба України готується до майбутніх навчань «Захід-2021». Вказані навчання пройдуть на військових полігонах не так близько від кордону, водночас ми враховуємо, не виключаємо і навіть впевнені, що російські розвідники працюватимуть з багатьох лінійних позицій прикордонних підрозділів Республіки Білорусь, зокрема, й на кордоні з Україною”, – зазначив Баран, якого цитує “Укрінформ”.

Він запевнив, що у прикордонному відомстві розуміють усі ризики на кордоні з Білорусією, тому нарощують свої спроможності і зміцнюють державний кордон.

“Останнім часом ми значно посилили свої спроможності по повітряному моніторингу, використанню пілотованої авіації і безпілотників, отримали нову партію вертольотів у рамках договору з Францією, і значна частина цієї авіації піде саме на посилення повітряного кордону з Білорусією”, – розповів він.

Баран також наголосив, що між Білорусією та Росією в рамках союзної держави планується суттєве нарощування інженерно-технічної складової в охороні кордону, що може означати їхню спільну розвідувальну діяльність.

“Керівництвом Державного прикордонного комітету Республіки Білорусь ініційовано перед своїми російськими колегами необхідність нарощування саме спільних можливостей і зведення спеціальної технічної розвідки вздовж їхнього південно-західного кордону і з позицій прикордонної інфраструктури Білорусі. І все це за рахунок російської технічної складової. Ми уважно відстежуємо саме практичну реалізацію цієї ініціативи і зокрема дільність прикордонних відомств Білорусі й Росії, яка може вказувати на створення спільних постів для ведення радіо-електронної розвідки”, – зазначив представник ДПСУ.

За його словами, очевидною є висока ймовірність подальшого нарощування співробітництва Росії та Білорусі у військовій та безпековій сфері, яке виявлятиметься як у збільшенні інтенсивності проведення спільних військових заходів, зокрема, за участю спецпідрозділів, так і у розвідувальній діяльності з території Білорусі, зокрема, з використанням спеціальних технічних засобів Росії.
Водночас він запевнив, що оперативна обстановка на кордоні з Білорусією залишається абсолютно контрольованою і цілком прогнозованою, і нагадав, що від серпня минулого року Держприкордонслужба перейшла на посилену охорону кордону з Білорусією.

Нагадаємо, що у вересні 2021 року на території Білорусі відбудуться масштабні спільні російсько-білоруські військові навчання “Захід-2021”.
Експерти розглядають цей захід як один із основних на шляху поглинання самостійності цієї країни РФ та вбачають небезпеку для України.

Читайте також:
Росія й Білорусь створюють нові навчальні центри для спільної підготовки військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна