Зеленський переговорив з президентом Румунії та запросив його на саміт Кримської платформи

 

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом.

Про це в середу, 12 травня, повідомила пресслужба офісу президента.

Зазначається, що співрозмовники обмінялися думками щодо міжнародного порядку денного, детально обговорили актуальні виклики для регіональної безпеки та подальший розвиток двостороннього діалогу України та Румунії.

“Володимир Зеленський поінформував Клауса Йоханніса про нещодавню ескалацію з боку Росії ситуації вздовж кордонів України та відзначив важливість активної підтримки міжнародної спільноти для зниження напруженості на кордоні, яка, втім, не зникла повністю. У цьому зв’язку Президент привітав нещодавню Спільну заяву лідерів країн групи «Бухарест 9», у якій підтверджується розуміння небезпеки політики Російської Федерації в регіоні Чорного моря”, – йдеться в пресрелізі Банкової.

Володимир Зеленський поділився останньою інформацією щодо тривалої мілітаризації тимчасово окупованого українського Криму та звернув увагу на постійне погіршення гуманітарної ситуації на півострові. Він особисто запросив президента Румунії до Києва взяти участь в інавгураційному саміті Кримської платформи та заходах з нагоди відзначення Дня Незалежності України у серпні 2021 року.

Сторони також обговорили нещодавні кроки України в напрямку європейської інтеграції. Глава держави представив своєму колезі українську ініціативу щодо підтримки державами – членами ЄС майбутнього членства України в Європейському Союзі та закликав приєднатися до низки країн, президенти яких уже підписали такі двосторонні документи з Україною.

Читайте також:
На кордоні з Румунією будують новий пункт пропуску

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна