Євросоюз має ще невикористані засоби тиску на Росію, – президент Литви

 

Європейський Союз має ще невикористані засоби для тиску на Російську Федерацію, щоб вона дотримувалася демократичних норм.

Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа в інтерв’ю Центру досліджень Східної Європи, повідомляє Delfi.

“У цьому арсеналі все ще є засоби, які можуть бути дієвими, і які можна було би застосувати. Якщо дивитися в майбутнє, то я думаю, що ми точно не використовуємо весь арсенал, і ми повернемося до цих питань”, – сказав він.

Водночас литовський президент не сумнівається, що застосовувані зараз Заходом економічні санкції проти Росії діють.

“Так, санкції діють. І тут, оскільки російська влада, Кремль, прекрасно розуміють, що санкції діють, вони впливають на економіку Росії, то у них є свобода вибору: повернутися до нормального діалогу, нормальної поведінки – або піти в ізоляцію”, – сказав він.

За словами Науседи, у Євросоюзі зберігається виклик щодо пошуку компромісу між усіма державами, Адже, як і раніше, ставлення до Росії відрізняється у країн Балтії, Польщі, Чехії, південних і східних держав ЄС.

Водночас, запевняє Науседа, після повідомлень Чехії про організовані російською військовою розвідкою вибухи “всі розуміють, з якою загрозою ми стикаємося “.

Нагадаємо, 27 квітня Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом до Російської Федерації припинити агресію та провокації проти України.

Читайте також:
Чехія вимагатиме від РФ мільярд крон компенсації за підрив арсеналів

Як інформувала “Новинарня“, 16 квітня влада в Празі звинуватила російські спецслужби в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на арсеналі у Врбетице в Моравії, призвів до численних руйнувань і загибелі двох людей. У грудні на арсеналі в Чехії стався ще один вибух.
Снаряди призначалися до постачання в Україну для ЗСУ. За висновком слідства, до підриву складу з цією зброєю імовірно причетні агенти ГРУ ЗС РФ “Петров” і “Боширов” – ті самі, що згодом труїли в Солсбері подвійного агента Скрипаля.
У зв’язку з цим Чехія заявила про видворення з країни 18 російських дипломатів. Росія у відповідь видворила 20 чеських диппрацівників із Москви. Також Прага заявила намір зменшити територію посольства РФ.
21 квітня новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек оголосив, що якщо Росія не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів ЧР, то Прага скоротить кількість дипломатів у російському посольстві, адже чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.
За висновком Bellingcat, вибухи на складах у Чехії могли бути частиною операції ГРУ проти України.

Читайте також:
Події на сході України – це напад на всіх нас, – МЗС Литви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна