Справа “скіфського золота”: суд Амстердама уточнив дату рішення

 

Апеляційний суд Амстердама 14 вересня 2021 року має винести рішення в справі про приналежність “скіфського золота”.

Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на пресслужбу суду.

Під час судового засідання у квітні було випадково оголошено не ту дату. Таким чином, рішення суду має бути оголошено 14 вересня 2021 року, а не 31 серпня 2021 року.

Рішення буде письмовим, судове засідання не проводитимуть. Його опублікують на офіційному сайті суду нідерландською та англійською мовами.

У Нідерландах 22 квітня поновили розгляд апеляції у справі про “скіфське золото”. Провадження раніше було призупинене до розв’язання питання про відвід судді.

Нагадаємо, колекція експонувалась на виставці “Крим – золотий острів у Чорному морі”, яка спочатку проходила у Рейнському крайовому музеї у німецькому Бонні (до 19 січня 2014 року), а потім відкрилась в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Вона тривала з 7 лютого по 31 серпня 2014 року.
Експозиція була сформована з колекцій п’яти українських музеїв та історико-культурних заповідників.

Експонати надали Музей історичних коштовностей України, Національний заповідник “Херсонес Таврійський”, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник, Центральний музей Тавриди.
У колекції більше 2 тисяч експонатів загальною вартістю понад мільйон євро.
Після завершення експозиції 19 об’єктів, серед яких легендарні золоті меч та щит, повернулися до Музею історичних коштовностей у Києві.
Решта ж зібрання, а саме 565 музейних предметів та 2111 одиниць зберігання, загальна вартість яких складає майже 1,5 млн євро стала предметом суперечки, адже була позичена з чотирьох музеїв Криму, анексованого Росією після початку виставки — у березні 2014 року.

14 грудня 2016 року суд Амстердама ухвалив рішення повернути “скіфське золото” Україні.

28 березня 2017 року суд отримав від російських окупантів апеляцію на це рішення суду. “Скіфське золото”, допоки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

У липні 2019 року Апеляційний суд Амстердама відклав ухвалення остаточного рішення у цій справі.

Читайте також:
Справа “скіфського золота”: Україна має сильні аргументи на апеляції в Нідерландах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна