Новий правопис залишається: апеляційний суд скасував рішення ОАСК

доповнено

Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу уряду щодо рішення Окружного адміністративного суду Києва, який визнав протиправною постанову Кабміну про нову редакцію українського правопису.

Про це у вівторок, 11 травня, інформує пресслужба Мін’юсту.

“Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення ОАСК щодо відміни нового правопису. Тобто, апеляцію Кабінету Міністрів України у цій справі повністю задоволено. Тому, шановні учні, студенти, абітурієнти, – можете й надалі вчитися та готуватися до іспитів за правописом 2019 року. Його норми були та залишаються чинними”, – заявила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Як писала “Новинарня“, 20 січня 2021 року адвокат Дмитро Ільченко повідомив, що ОАСК задовольнив позов та скасував урядову постанову №437 “Питання українського правопису”, якою було схвалено нову редакцію “Українського правопису”.

Згодом у суді поінформували, що під час розгляду справи ОАСК було встановлено – “Кабінет Міністрів при ухваленні постанови діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів”.

“Зважаючи на це, суд визнав протиправною та нечинною Постанову Кабінету Міністрів №437 від 22 травня 2019 року “Питання українського правопису”, – йшлося у повідомленні суду.

Тоді заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць заявила, що уряд оскаржить це рішення ОАСК.

Кабінет Міністрів схвалив нову редакцію українського правопису 22 травня 2019 року. Документ у новій редакції розробили фахівці Української національної комісії з питань правопису. Він має замінити редакцію від 1992 року.

Нова редакція українського правопису офіційно почала діяти 3 червня 2019 року. Відтоді рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя. Водночас передбачена варіативність та певний перехідний період.

Читайте також:
“А можна скасувати иродів у мантіях?”: під ОАСК відбулася акція на підтримку нового українського правопису. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна