Байден візьме участь у саміті лідерів країн “Бухарестської дев’ятки”, де обговорять і Україну

 

Президент США Джо Байден візьме участь у саміті країн “Бухарестської дев’ятки” на рівні глав держав, який відбудеться в столиці Румунії переважно онлайн у понеділок, 10 травня, у Бухаресті.

Про це розповів голова Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох на брифінгу цього дня, передає “Укрінформ“.

На саміті співголовуватимуть президент Румунії Клаус Йоганніс та президент Польщі Анджей Дуда, який цього дня перебуватиме з візитом у Бухаресті. У саміті також візьмуть участь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президенти Болгарії, Чехії, Словаччини, Угорщини, Естонії, Латвії та Литви. Обговорять координацію безпекових позицій країн регіону.

“Президент Польщі Анджей Дуда і президент Румунії Клаус Йоганніс направили запрошення як генеральному секретарю НАТО, так і президенту США. Вони обидва підтвердили свою участь, а тому сьогодні після опівдня у зустрічі візьмуть участь генсек НАТО Єнс Столтенберг, президент США Джо Байден, а також держсекретар США Ентоні Блінкен”, – повідомив Солох.

За його словами, зустріч глав держав “дев’ятки” буде присвячена насамперед питанням безпеки і вписуватиметься у переговори в рамках “ініціативи трьох морів”.

“Ці обидва формати, разом з формуванням позицій країн сходу Європи в рамках ЄС та НАТО, допомагатимуть будувати трансатлантичні контакти”, – повідомив голова BBN.

За словами Солоха, у спільній заяві після саміту буде згадка про безпеку в басейні Чорного моря та, “без сумніву, українське питання якимось чином там буде відображено”.

Читайте також:
На Банковій сподіваються, що Україну ще запрсять на червневий саміт НАТО, де говоритимуть про наш ПДЧ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна