РФ залишила значні військові сили на кордоні з Україною, – Блінкен

 

Російська Федерація продовжує становити військову загрозу на українському кордоні, попри відведення частини особового складу і техніки.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен у четвер, 6 травня, на пресконференції з президентом Володимиром Зеленським у Києві, передає “Європейська правда”.

“Загрози залишаються. Росія відвела частину військ, але значна частина залишається на кордоні з Україною. РФ має спроможності за досить короткий час агресивно діяти, якщо вирішить це робити. Ми ретельно спостерігаємо за ситуацією“, – сказав Блінкен.

Він схвально відзначив те, що Україна стримано реагувала на провокації Росії.

“Ми зосереджені на цих питаннях, це нещодавно це обговорювалося на зустрічі НАТО, а також G7”, – сказав Блінкен.

Держсекретар підтвердив, що США розглядають посилення співпраці та допомоги у сфері безпеки для України.

“Ми також обговорили питання дипломатії, Мінський процес і намагаємося знайти можливості сприяння врегулюванню. Однак Росія продовжує відмовлятися від кроків назустріч. Це стосується і Криму, і Донбасу. Важливо відновити в першу чергу контроль над кордонами, територіальну цілісність і суверенітет України в її міжнародно визнаних кордонах”, – сказав Блінкен.

Нагадаємо, наприкінці квітня голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко заявив, що Російська Федерація розпочала часткове виведення військ з території тимчасово окупованого Криму, проте війська біля східних кордонів України Росія ще залишаються.

Зокрема, є скупчення сил і техніки противника у військових таборах поблизу Воронежа та міста Богучар у Воронезькій області РФ. Останній за кілька десятків кілометрів від кордону з Україною.

Як писала “Новинарня“, 5 травня державний секретар США Ентоні Блінкен прилетів до України.
Протягом 6 травня проведе зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, прем’єр-міністром Денисом Шмигалем й міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.
Крім того, держсекретар США зустрінеться з представниками громадянського суспільства в Україні.

Читайте також:
Держсекретар США Блінкен поклав квіти до Стіни пам’яті полеглих за Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна