Облаштування кордону з Росією ще триває, – ДПСУ

 

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко заявив, що сьогодні триває облаштування кордону з Російською Федерацією.

Про це він сказав у інтерв’ю “РБК-Україна”, опублікованому в середу, 5 травня.

“Проєкту “Стіна” немає. Така назва збереглась в побуті. На жаль, у нашому суспільстві проєкт “Стіна” асоціюється лише з негативними проявами”, – зазначив Дейнеко.

Він переконаний, що завершити його можна і це залежить від того, що “саме хоче бачити суспільство на кордоні з країною-агресором”.

“Треба розуміти, що немає такої стіни, яка би нас надійно від РФ захистила, стала своєрідним саркофагом від російських “Іскандерів” і танків. Такої стіни не існує. Єдиною стіною може бути готовність до самопожертви і мужність наших воїнів із ЗСУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби і всіх інших сил безпеки і оборони”, – наголосив голова ДПСУ.

Він додав, що в його уявленні “стіна” повинна забезпечувати 100% контроль за лінією кордону.

“Саме таке інженерне облаштування ми і проводимо. Облаштовуємо протитанковий рів, контрольно-слідову смугу, рокадну дорогу і завершуємо це все створенням системи відеоспостереження. Тобто ми будуємо вежі, на які встановлюємо відеокамери та тепловізори, які постійно у форматі 24/7 забезпечують контроль за державним кордоном. Це найбільш ефективна система, яка дозволяє повністю виключити людський фактор”, – зазначив Сергій Дейнеко.

Як повідомляла “Новинарня“, у 2014 році Кабмін під керівництвом тодішнього очільника уряду Арсенія Яценюка ухвалив рішення відгородитися від Російської Федерації складними фортикаційними спорудами. Вартість проєкту, що отримав назву “Європейський вал” (“Стіна”), була оцінена у вісім мільярдів гривень. Згодом суму зменшили удвічі, кардинально змінивши і сам проєкт.
Найбільше коштів – 400 мільйонів гривень – у ДПСУ отримали в 2015 році. Тоді ж перенесли термін реалізації проекту – з 2018-го на 2020 рік – через невчасне й неповне фінансування проєкту.

Читайте також:
РФ досі не почала відводити війська від східних кордонів України, – Дейнеко

За розкрадання коштів з проекту “Стіна” судитимуть вісьомох людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна