Прокуратура оголосила підозру двом бойовикам за катування українських військових

 

Прокурори департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту ОГП повідомили про підозру двом громадянам України у жорстокому поводженні з військовополоненими та порушенні законів і звичаїв війни.

Про це повідомляє пресслужба офісу генпрокурора в середу, 5 травня.

Встановлено, що один із підозрюваних з квітня по грудень 2014 року, будучи охоронцем в одній з в’язниць на території ОРДО, жорстоко поводився з полоненими військовослужбовцями ЗСУ.

“Задля деморалізації він регулярно катував їх, б’ючи руками і гумовим кийком”, – повідомили в пресслужбі.

За даними слідства, інший підозрюваний з квітня 2014 року по лютий 2016 року, будучи охоронцем тієї ж катівні, принижував військовослужбовців, словесно ображав і залякував, погрожуючи їх життю.

Такі злочинні дії є серйозним порушенням статті 130 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, статті 11 Додаткового протоколу до Женевських Конвенцій.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює головне слідче управління СБУ.

Зазначається, що сьогодні встановлено понад 250 випадків катувань військовослужбовців та цивільних у цій “в’язниці “ДНР”.

Загалом в матеріалах кримінального провадження йдеться про 170 незаконних місць несвободи на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, де учасниками НЗФ РФ утримувалося понад 3500 тис. осіб.

Читайте також:
На Луганщині затримали дезертира ДПСУ, який в 2014-му втік до РФ

Сепаратист із Закарпаття отримав 12 років ув’язнення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна