Міністром енергетики став Герман Галущенко: що про нього відомо

 

Верховна Рада призначила віцепрезидента “Енергоатому” Германа Галущенка на посаду міністра енергетики.

Таке рішення проголосоване в четвер, 29 квітня. Кандидатуру Галущенка підтримали 305 депутатів – фракції “Слуга народу”, “ОПЗЖ”, “Батьківщина” та групи “За майбутнє” і “Довіра”.

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що кандидатуру Германа Галущенка запропонували в офісі президента – “тому що він був неодноразово учасником робочих нарад щодо ситуації в енергетиці й зарекомендував себе як професійна людина”, передає ВВС.

Відомо, що Галущенко з травня 2020 року обіймав посаду віцепрезидента НАЕК “Енергатом”. У 2013−2014 роках був виконавчим директором цієї держкомпанії з правового забезпечення, а у 2011−2013 роках — директором департаменту судової роботи Мін’юсту.
У 2005−2010 роках, під час президентства Віктора Ющенка, Галущенко був завідувачем відділу секретаріату президента України.
Із 2004 року він є доцентом кафедри міжнародних відносин приватного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Напередодні призначення Галущенка керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін розкритикував таку перспективу. І натякнув на особливі стосунки Галущенка з провідними олігархами країни.

“Коли я вперше почув про можливе призначення міністром енергетики Галущенка (віцепрезидента “Енергоатому”) – подумав, що це жарт. У нас же ніби деолігархізація на марші. А міністром призначають людину, за керівництва якої державний “Енергоатом” продавав електроенергію олігархам значно (часом удвічі!) дешевше ринкової. Наприклад, лише за один тиждень на цій схемі “Енергоатом” подарував кампаніям Ахметова і Коломойського наших 65 мільйонів грн”, – написав Шабунін у фейсбуці.

Він нагадав, що через цей продаж НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого відбулися обшуки.

Про неприпустимість призначення Галущенка заявив і депутат Гео Лерос. “Ця людина повинна сидіти у в’язниці за державну зраду через низку кримінальних справ НАБУ щодо продажу електроенергії за заниженими цінами”, – заявив Гео Лерос, виключений із фракції “СН”.

Раніше депутат Лерос, відомий гучними звинуваченнями у бік влади та керівника ОП Андрія Єрмака, заявляв про зв’язки Галущенка з впливовим в енергетичній сфері народним депутатом Андрієм Деркачем (якого у США визнали російським агентом впливу). Галущенко працював в “Енергоатомі” під керівництвом Деркача.

“Відомо також, що Галущенко – це людина Деркача, якого США визнали агентом Кремля і наклали на нього санкції. Він працював у команді Деркача в “Енергоатомі” у часи Віктора Януковича. Вони працювали, щоб не було американського ядерного палива в Україні, а було російське”, – заявила в парламенті представниця фракції “ЄС” Софія Федина.

Натомість лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко назвала закиди проти Галущенка безпідставними та підтримала його кандидатуру.

До Германа Галущенка обов’язки міністра енергетики виконував Юрій Вітренко. Його подання на посаду міністра Верховна Рада двічі не підтримала. 28 квітня уряд призначив його головою НАК “Нафтогаз України”, порушивши законодавство про акціонерні товариства.

Читайте також:
Уряд призначив Вітренка новим головою “Нафтогазу”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна