72-га бригада розбирає меморіал в Авдіївці “для оновлення”. Волонтери обурені

 

Меморіал захисникам “Авдіївської промзони” планують реконструювати, встановивши замість нього оновлений меморіал на в’їзді до “промки”.

Про це в четвер, 29 квітня, повідомила пресслужба 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Чорних Запорожців.

“Спільно з професійними архітекторами та силами нашої бригади буде встановлено новий меморіал, аби увіковічнити ім’я кожного воїна, які боронили підступи до Авдіївки та вписали свої імена до новітньої історії нашої країни”, – йдеться в пресрелізі військової частини.

Зазначається, що необхідні дозвільні документи були погоджені з Авдіївською військово-цивільною адміністрацією. Проєкт комплексу нібито був погоджений із ветеранами та учасниками боїв за Авдіївку, з колишнім командуванням 72-ї бригади, командуванням операції Об’єднаних сил, професійними архітекторами.

“На жаль, склалася ситуація, що не всі розуміють важливість належного вшанування пам’яті, спекулюючи на даній ситуації з метою привернути увагу до власних персон, зібрати чергову порцію “лайків” та “репостів”, підбурюючи суспільство новою порцією “зради”. Такими діями, ці “персони” підіграють ворогу та знецінюють пам’ять захисників. Дехто вважає, що проект оновленого комплексу з вшанування пам’яті захисників “Промки” мав бути погоджений саме з ним окремо, аби використовувати це в своїх політичних цілях та для підняття свого власного авторитету перед громадськістю”, – додали в командуванні 72 омбр ЗСУ.

Разом з тим, зі слів волонтера Юрія Москаленка, командир 72-ї бригади полковник Артем Богомолов буцімто наказав повністю розібрати меморіал українським воїнам, встановлений поблизу Авдіївської промзони 2017 року. При цьому меморіал планують перенести в інше місце.

Москаленко нагадав, що ще восени 2017 -го бійці 1-го батальйону 72-ї бригади (в той час під командуванням командира батальйону Олександра Вдовиченка, нині – комбриг 101 обро ГШ ЗСУ) побудували меморіал поблизу Авдіївської промзони на честь усіх загиблих  в боях за цю територію. До меморіалу завжди приїжджали люди, було вдосталь квітів, це місце постійно відвідували бійці і волонтери.

“І ось, за наказом командира 72-ї бригади полковника Богомолова, меморіал був повністю розібраний… Виявилося, що шматок дороги, де був цей меморіал, нібито належить кільком приватним особам і було вирішено перенести пам’ятник кудись в місто, чорт знає куди… Спочатку “випадково” зняли прапор “Правого сектора” і “забули” повісити… Потім тихенько прибрали меморіал… Зрештою виявиться, що і війни не було разом із загиблими…” – зазначив він.

Читайте також:
“Не дамо змінити історію!” На меморіал в Авдіївці повернули прапор добровольців “Правого сектора”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна