Депутата Гончаренка позбавили права слова в ПАРЄ на три місяці. Реакції української делегації досі немає

доповнено

В обід у вівторок, 27 квітня, стало відомо, що проти народного депутата від “Європейської солідарності” Олексія Гончаренка застосували санкції у Парламентській асамблеї Ради Європи через скаргу голови російської делегації Петра Толстого.

Станом на 19:30 українська делегація у ПАРЄ жодним чином не відреагувала на цю подію.

Про це наголосив у фейсбуці головний редактор інтернет-видання “Європейська правда”, журналіст Сергій Сидоренко.

” (…) мене найбільше бентежить не те, що це перше в історії ПАРЄ покарання за допис у соцмережах. І навіть не те, що депутатів від Росії за ругань не карають. Минуло понад п’ять годин від того, як Київ дізнався про це рішення комітету асамблеї. Але заяви української делегації досі немає. Мені це – не ок. Я не уявляю подібної мовчанки за попередньої делегації”, – написав він.

“І аргумент про очікування публікації на сайті, який я чую від джерел як пояснення затримки – це не аргумент. Будь-хто в Страсбурзі, в Берліні, в Парижі тощо прочитає це як неготовність України висловитися проти. Як мовчазну згоду. Такими темпами покарання за український прапор, якого так добиваються мкслі, також невдовзі припливе”, – наголошує Сидоренко.

Як відомо, сьогодні вдень нардеп від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко повідомив, що його позбавили права слова у ПАРЄ на три місяці за скаргою глави російської делегації в Асамблеї.

Опісля народні депутати із парламентської фракції “Європейська солідарність” заявили про рішучий протест проти обмеження свободи слова в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Представники “ЄС” звернулися до Міністерства закордонних справ та президента Володимира Зеленського, позаяк народного депутата покарали за виступ, у якому він захищав Україну, викриваючи й засуджуючи агресора – президента Російської Федерації Володимира Путіна.
В “ЄС” також нагадали, що обмеження свободи слова накладено за доносом депутата Російської Держдуми, який і досі перебуває під санкціями та приїздить до Франції за спеціальною процедурою.

Вимагаємо від керівництва ПАРЄ відновити у повному обсязі право на виступ Олексія Гончаренка і в майбутньому поважати право на критику та власну політичну позицію народних депутатів України, які звикли до високих стандартів демократії у своїй державі”, – йдеться в заяві “ЄС”.

Нагадаємо, 20 квітня в Парламентській асамблеї Ради Європи народному депутату від “Європейської солідарності” Олексію Гончаренкові не дозволили демонструвати український національний прапор, привезений військовими із зони проведення Операції об’єднаних сил.
Інцидент між народним депутатом України і президентом ПАРЄ Гендріком Дамсом стався під час дебатів про стратегічні пріоритети Ради Європи.
Наголошуючи, що серед стратегічних пріоритетів Ради Європи має бути збереження суверенітету і територіальної цілісності держав, яку відносно України нині порушує агресивна Росія, Гончаренко продемонстрував український прапор із зони бойових дій російсько-української війни.
Президент ПАРЄ перервав виступ, а стюарди виконали вимогу запобігти демонстрації прапора.

Нового президента – бельгійського сенатора Гендріка Дамса – ПАРЄ обрала на зимовій сесії 27 січня 2020 року.
Дамс очолює в ПАРЄ політичну групу Альянсу лібералів та демократів за Європу (ALDE). Саме за квотою цієї групи, згідно із черговістю, наступні два роки ПАРЄ очолюватиме її представник.
Протягом усієї своєї каденції Дамс уникав усіх голосувань з питань українсько-російського протистояння.
У своїй першій промові після призначення бельгієць також не піднімав питання російсько-українського конфлікту.

Читайте також:
Українські делегати в ПАРЄ заспівали російській журналістці гімн України. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна