Північно-Кримський канал передають у підпорядкування Мінагрополітики

 

Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики України і до деокупації півострова буде використовуватися тільки для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини.
Досі канал перебував у підпорядкуванні Держводагентства України.

Про це в понеділок, 26 квітня, повідомив міністр агрополітики і продовольства Роман Лещенко.

“Північно-Кримський канал, який до 2014 року забезпечував Автономну Республіку Крим прісною водою, поки використовується тільки для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини. Що стосується Криму, то зазначу, що відновлення водопостачання в Крим (до деокупації, – Н.) не буде і подібних переговорів з представниками Російської Федерації не велося ні з боку Мінагрополітики, ні Міністерства охорони навколишнього природного середовища України”, – цитує Лещенка пресслужба відомства.

Міністр зазначив, що останнім часом з боку Росії здійснюється “цілеспрямоване інформаційне нагнітання” навколо теми поновлення водопостачання окупованого Криму.

За даними міністерства, у ЗМІ поширюється “помилкова інформація”, що Держводагентство України переходить у підпорядкування Держрибагентства, яке, нібито, веде активні переговори з Росією щодо поставок прісної води до анексованого Криму.

Читайте також:
Гіркін запропонував відбуксирувати в Чорне море айсберг, аби напоїти водою Крим

Дослідники показали з космосу, як обміліли водосховища Криму протягом року

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води в Криму тепер поповнюють із водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020-2021 роках ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима 2020 року призвели до посухи. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки й обмеження подачі води.

1 березня 2021 року окупаційна влада в Криму закликала курортні міста економити воду для туристів.

18 березня було оголошено про запуск Бештерек-Зуйського водоводу, який постачатиме воду жителям Сімферополя –  22 тис. кубометрів на добу.

Президент РФ Володимир Путін ще у 2020 році висловлював думку, що запаси прісної води є під Азовським морем, у прилеглих до Криму акваторіях.
Однак науковці висловили думку, що гіпотетичних запасів води під Азовом недостатньо для постачання Криму. Ці джерела геологи знаходили ще за радянських часів, за п’ять кілометрів від берега, але запаси були незначні – “вистачило б лише на кілька людей”.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Окупанти в Криму хочуть використовувати водоспади для постачання водою ялтинців

“Води достатньо”: Путін не бачить проблем із водопостачанням окупованого Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна