Гладковському в САП вручили обвинувальний акт

 

Фігурант справи “Оптимумспецдеталь” Ігор Гладковський у понеділок, 26 квітня, прибув до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це повідомила речниця САП Ольга Постолюк, передає “Радіо Свобода”.

“Він (Гладковський, – “Н”) з’явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, йому було вручено обвинувальний акт і найближчим часом обвинувальний акт буде скеровано до суду для розгляду по суті”, – зазначила вона.

Пресслужба САП не має інформації про те, коли Гладковський повернувся з-за кордону, де, за даними медіа, перебував під час оголошення його в розшук.

“Детективи НАБУ знали, що він повертається”, – уточнила Постолюк.

Ігоря Гладковського правоохоронці оголосили в розшук 21 квітня 2021 року. У НАБУ вказували, що слідство має достатні підстави вважати, що підозрюваний переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

У НАБУ нагадали, що у грудні 2020 року йому відкрили матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акту до суду.

Рішенням суду його обмежили в ознайомленні з матеріалами до 15 квітня 2021 року, відтак він вже не мав можливості затягувати досудове розслідування.

Гладковського викликали до САП на 16 квітня та, у зв’язку з неявкою, повторно на 20 та 21 квітня для отримання копії обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування. Однак він тричі не з’явився.

За даними слідства, зусиллями підозрюваного у 2015-2017 рр. ТОВ “Оптимумспецдеталь” отримувало преференції під час укладення договорів та розрахунків з підприємствами “Укроборонпрому”.

За це особа мала вигоду, яка, за домовленостями, повинна була становити 50% від загальної суми незаконно отриманого прибутку учасників схеми. У такий спосіб лише за одним договором обвинувачений отримав 950 тис. грн неправомірної вигоди. Дії особи кваліфіковані за ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (“Зловживання впливом”).

Читайте також:
Гладковський програв суд журналістам Bihus.Info щодо розслідування про “оборонку”

25 лютого 2019 року команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила сюжет, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою у 2015-2016 роках через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам із системи “Укроборонпрому” деталі й комплектуючі контрабандою з Росії, а також деталі з українських військових частин за цінами, завищеними у два-чотири рази. За даними журналістів, обсяг розкрадань становить мінімум 250 млн грн.

Денис Бігус зазначив, що частиною їхнього розслідування стали матеріали, які на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Цей файл зокрема включає листування фігурантів справи.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні зокрема заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (колишнє прізвище Свинарчук), який раніше був бізнес-партнером Петра Порошенка, екскерівник “Укрспецекпорту” – голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

У програмі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, зокрема ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Однією з прокладок нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент Петру Порошенкові.

Ігор Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму. Він попросив тимчасово призупинити його повноваження на посаді, і за рішенням Порошенка Гладковський був тимчасово відсторонений.
Тодішній президент закликав антикорупційні органи неупереджено розслідувати факти опублікованих корупційних скандалів в оборонному секторі.

Водночас у підозрі, оголошеній Гладковському 18 жовтня 2019 року, не згадуються моменти з розслідування Бігуса.

Читайте також:
10 пунктів, у чому справді винен Гладковський, і в чому урок для Зеленського, – Бутусов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна