Туреччина засудила заяву президента США щодо геноциду вірмен

 

Влада Туреччини назвала “упередженою” та рішуче засудила заяву президента США Джо Байдена щодо геноциду вірмен 1915 року.

Як повідомляє державна інформагенція “Анадолу“, про це йдеться в заяві МЗС Туреччини, поширеній у відповідь на заяву президента Сполучених Штатів, у якій той назвав події в Османській імперії 1915 року “геноцидом”.

У турецькій заяві сказано, що глава Білого дому “підпав під вплив радикальних вірменських кіл і антитурецьких груп” та що його висловлювання “не мають під собою жодних наукових і законних підстав й далекі від історичних реалій”.

“Жодна з умов, які згідно з міжнародним правом могли б стати підставою для використання терміна “геноцид” в контексті подій 1915 року не мала місця бути. Ставлення до подій 1915 року не може і не має змінюватися в залежності від внутрішньополітичних процесів і настроїв політиків. Подібна позиція може призвести лише до грубого спотворення історії”, – зазначено в повідомленні з Анкари.

Турецька сторона нагадала про рішення ЄСПЛ, згідно з яким тема подій 1915 року відкрита для обговорень.

“Президент США не має ані правових, ані моральних повноважень виносити рішення з історичних питань. Заява Джо Байдена не має жодної значущості”, – йдеться у відозві.

“Анкара ніколи не уникала оцінок своєї історії. Однак ані США, ані будь-яка інша країна, не мають права повчати Туреччину з даного питання. Закликаємо президента США виправити допущену грубу помилку, не йти на поводу у кіл, які прагнуть використовувати історичні твердження для поглиблення ворожнечі, і замість цього підтримати практичні кроки щодо забезпечення миру в регіоні», – заявили в турецькому МЗС.

Як інформувала “Новинарня“, 24 квітня президент США Джо Байден визнав масові вбивства вірмен в Османській імперії геноцидом. Таку заяву він зробив у День пам’яті жертв геноциду вірмен.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна