РосЗМІ поширюють фейк про те, що Google визнав український борщ російською стравою

 

У Російській Федерації кілька так званих ЗМІ поширили фейк про те, що Google начебто визнав український борщ російською стравою.

Як інформує The Insider, насправді борщ увійшов у матеріал під назвою “10 російських страв, які увійшли в історію”, що розмістили на платформі Google Arts & Culture в рамках проєкту “Розкуси Росію”.

Сама ж компанія Google не може визначати якій саме країні належить страва, а текст на платформі був написаний за допомогою компаній-партнерів – американського фотобанку LIFE Photo Collection, іспанської Королівської академії гастрономії і російського Федерального агентства з туризму.

Публікація супроводжується дисклеймером: “Деякі історії створюються незалежними авторами і не завжди відображають позицію організацій, що надають матеріали”.

Інформація про російський борщ з’явилася зокрема на сайті РИА “Новости”, який виніс публікацію на головну сторінку під заголовком “Google визнав борщ російською стравою”.

“Інтернет-платформа “Google мистецтво і культура” включила борщ до списку десяти російських страв, які увійшли в історію. “Історія борщу сягає глибини століть, але в ХХ столітті цей простий і ситний суп став основною стравою в меню кафе від Хабаровська до Бреста!” – розповідається в статті (…) Вони уточнили, що в кулінарних книгах існує багато варіантів борщу, а український – з тертим салом і часником – один із них. Цю страву можна готувати з різними видами м’яса – беконом, сосисками і вареною яловичиною – або з червоним перцем і копченою свининою (“по-флотськи”)”, – йдеться у матеріалі.

Також про це написало і видання “Вести” із заголовком “Google назвав борщ російською стравою”.

“Визнання” російських прав на борщ з боку Google здалося важливою новиною відразу двом найбільшим державним пропагандистським ЗМІ. Незрозуміло, щоправда, чому Google розглядають як авторитетну в цьому питанні інстанцію. Але Google взагалі не займається розглядом таких питань, а на Google Arts & Culture публікують свої матеріали партнери платформи — пов’язані з культурою і туризмом організації із різних країн. Нещодавно там з’явилася публікація під назвою “10 російських страв, які увійшли в історію”; серед цих десяти згадується і борщ”, – пишуть фактчекери із The Insider.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко написав у телеграмі, що Росія “знову видає бажане за дійсне”.

“Ще “Розкуси Росію” пропонує іноземцям відправитися в гастрономічний тур по Росії. Цікаво, а тури в захоплену Південну Осетію за пирогами будуть? Чи в анексований Крим – за стравами переслідуваних кримських татар? Чи у захоплені частини Донецької та Луганської областей, де варять прекрасний борщ?” – обурився урядовець і наголосив, що борщ – етнічна українська страва.

“Привласнювати території, минуле, етноси – в дусі кремлівців вже більше сотні років. Як відомо, Міністерство культури та інформаційної політики протистоїть всім фейкам про “досягнення” росіян, коли вони намагаються в нас їх вкрасти. Саме тому, “культура приготування українського борщу” подана нами на розгляд, як нематеріальна спадщина ЮНЕСКО. Впевнений, світ визнає нашу національну страву. Скільки інтернет-сторінок з рекламою борщу не створюй, все одно російським він не буде!”, – переконаний Ткаченко.

Згодом назву матеріалу на платформі Google Arts & Culture змінили – тепер він називається не “10 російських страв, які увійшли в історію”, а “10 страв, які вплинули на російську кухню“.

Рядок про Хабаровськ і Брест теж переписали, зараз він має такий вигляд: “Історія борщу йде в глибину століть, але у двадцятому столітті цей ситний суп став основною стравою кафе кількох країн, включаючи Росію”.

Читайте також:
Секретар Радбезу Данілов закликав ЗМІ протидіяти “чорній” пропаганді РФ

“Називають хохлами”: жінка, яка розповідала про “розіп’ятого хлопчика”, поскаржилася на погане життя в Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна