Російських окупантів помітили на колишніх позиціях ЗСУ біля Золотого, – ОБСЄ

 

Спостерігачі ОБСЄ зафіксували російських окупантів, які порушують домовленості і заходять на колишні позиції Збройних сил України поблизу селища Золоте на Луганщині.

Про це у своєму звіті від 21 квітня повідомляє СММ ОБСЄ.

“Перебуваючи неподалік від блокпоста збройних формувань південніше ділянки розведення в районі населеного пункту Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська), команда СММ бачила п’ятьох членів збройних формувань (з нарукавними пов’язками з написом “СЦКК”); двоє з них пройшли вглиб ділянки до місця приблизно за 350 м на північ від її південного краю, а потім повернулися. Спостерігачі знову бачили раніше зафіксовані вісім контейнерів, розташованих на південь від південного краю ділянки розведення, на її краю та в межах самої ділянки. Увечері 17 квітня в межах цієї ділянки розведення БПЛА СММ дальнього радіуса дії зафіксував трьох осіб на колишній позиції Збройних сил України, приблизно за 800 м на південний захід від шляхопроводу над залізничними коліями (у цьому місці 18 квітня БПЛА СММ дальнього радіуса дії зафіксував двох осіб), а також трьох – на колишній позиції збройних формувань, орієнтовно за 1,5 км на північ від південно-східного кута ділянки, біля її східного краю”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, 16 квітня за межами ділянки розведення в районі населеного пункту Петрівське (непідконтрольний урядові, 41 км на південь від Донецька), приблизно за 1,5 км на східно-південний схід від її північно-східного кута, БПЛА СММ малого радіуса дії вперше зафіксував 80 протитанкових мін, установлених у полі орієнтовно за 150 м на південь від житлового району, а також три протитанкові міни в полі приблизно за один км далі на південь.

Орієнтовно за 800 м на східно-північний схід та за 2,5 км на північ від північно-східного кута ділянки зазначений БПЛА вкотре зафіксував 30 і 40 протитанкових мін, установлених у полях, відповідно. За оцінкою спостерігачів, усі ці міни належать збройним формуванням Російської Федерації.

Як зазначається в звіті, активність та пересування бойовиків спостерігались 17 та 18 квітня на колишніх позиціях ЗСУ та бойовиків в ділянці розведення військ.

Нагадаємо, Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України 4 листопада 2020 року затвердила нові ділянки на лінії розмежування на Донбасі, де ймовірно може відбутися нове розведення військ – Григорівка, Слов’яносербськ, Петрівка і Нижньотепле.

9 листопада 2019 року, за присутності СММ ОБСЄ після семи діб тиші, відбулося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Новопетрівське.
Розведення військ у районі Золотого, на ділянці №2, відбулося 29 жовтня, у Станиці Луганській на ділянці №1 – 26 червня 2019 року.
Вперше угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського – було підписано на переговорах ТКГ в Мінську ще 21 вересня 2016 року. Угода передбачала відведення по одному кілометру з кожної зі сторін.
У 2016 році часткове розведення сил відбувалося в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. Однак у 2017-му сторони повернулися на більш вигідні позиції.

Читайте також:
Російські окупанти активізували діяльність на ділянках розведення, – ОБСЄ

Окупанти на Донбасі мінують населені пункти російськими боєприпасами ПОМ-2, – ООС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна