Чехія попросила союзників у НАТО викликати послів РФ у своїх країнах

 

Чеська Республіка попросила союзників по НАТО викликати російських послів у своїх країнах як доказ їхнього протесту проти руйнівної діяльності Російської Федерації.

Про це інформує пресслужба МЗС Чехії.

Глава МЗС Чехії Якуб Кульганек висловив відповідне прохання до союзників під час засідання Північноатлантичної ради, яке пройшло напередодні.

“Глава чеської дипломатії повторив прохання Чеської Республіки до союзників по НАТО викликати російських послів як доказ протесту проти деструктивних дій Росії проти інтересів безпеки союзників”, – сказано у повідомленні.

Кульганек попросив країни НАТО також про практичну допомогу для “паралізованого у цей час посольства Чехії в Москві”.

Дипломат ознайомив союзників у НАТО з детальними доказами причетності російських агентів ГРУ до вибуху у Врбетице. Він також подякував союзникам за їх солідарність та попросив їх про подальшу підтримку, наголосили у міністерстві.

“Усі союзники НАТО засудили поведінку Росії щодо Чехії та підтримали її поточні кроки”, – цитує міністерство заяву глави МЗС.

Як інформувала “Новинарня“, 17 квітня прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що 18 співробітників російського посольства в Празі, яких визнали співробітниками російських спецслужб, мають покинути Чехію протягом найближчих 48 годин.
Уряд країни вдається до рішучих заходів після того, як слідство з’ясувало, що російські спецслужби (а саме – агенти “Петров” і “Боширов”) імовірно причетні до підриву арсеналу у Врбетице.
Йдеться про вибух, що стався ще 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

19 квітня 18 дипломатів покинули Чехію за рішенням уряду. За дипломатами прибув спеціальний урядовий борт Іл-96. Пізніше кілька мікроавтобусів доставили депортованих росіян і їх сім’ї в аеропорт, і вони вилетіли на батьківщину.

Читайте також:
Знову слід ГРУ РФ: в Чехії затримали п’ятьох підозрюваних в боях проти ЗСУ на Донбасі

У Празі резиденцію Земана підсвітили написом “держзрада”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна