У Празі резиденцію Земана підсвітили написом “держзрада”

 

У Празі ввечері в понеділок, 19 квітня, активісти підсвітили Празький Град, резиденцію президента Чехії Мілоша Земана, великим написом “держзрада” (velezrada).

Про це у вівторок, 20 квітня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на чеські ЗМІ.

Напис спроєктували на стіну за допомогою прожектора активісти організації “Зупинимо держзраду”.

Акція супроводжувала їхнє звернення до парламенту з вимогою подати позов до Конституційного суду проти Мілоша Земана.

“Земан є агентом ворожої держави, що напала на Чеську Республіку і вбила чеських громадян”, – йдеться у заяві-реакції на новини про те, що до вибухів на складах зі зброєю у Врбетіце в 2014 році причетні агенти ГРУ.

Серед закидів на адресу Земана – “нападки на спецслужби, спроби дискредитувати їхніх лідерів та служби загалом, наймання людей без належних перевірок щодо зв’язків з Росією і її спецслужбами, просування “Росатому” як партнера для стратегічного контракту для будівництва АЕС, підтримка вакцинації громадян Чехії незатвердженою російською вакциною Sputnik V, щодо якості якої є обґрунтовані сумніви”.

Речник поліції Ян Рибанський заявив, що правоохоронці почали перевірку щодо того, чи є така акція порушенням закону.

Речник президента Чехії Їржі Овчачек у відповідь на акцію звинуватив опозицію у розпалюванні ворожнечі.

“Вже більш ніж рік опозиція бреше і розпалює ненависть. Це ще одна ганебна заява”, – написав він у твіттері.

Водночас 77-річний Мілош Земан особисто не коментував новини про причетність агентів російських спецслужб до вибухів та “дипломатичну війну”, що почалася після цього між Прагою і Москвою.

Як інформувала “Новинарня“, 17 квітня прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що 18 співробітників російського посольства в Празі, яких визнали співробітниками російських спецслужб, мають покинути Чехію протягом найближчих 48 годин.
Уряд країни вдається до рішучих заходів після того, як слідство з’ясувало, що російські спецслужби (а саме – агенти “Петров” і “Боширов”) імовірно причетні до підриву арсеналу у Врбетіце.
Йдеться про вибух, що стався ще 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

19 квітня 18 дипломатів покинули Чехію за рішенням уряду. За дипломатами прибув спеціальний урядовий борт Іл-96. Пізніше кілька мікроавтобусів доставили депортованих росіян і їх сім’ї в аеропорт, і вони вилетіли на батьківщину.

Читайте також:
Дипломатична війна: Євросоюз підтримав Чехію і висловив жаль через реакції РФ

На тлі дипскандалу Чехія виключила “Росатом” з тендера на розширення АЕС “Дуковани”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна