Правління партії ХДС визначилося з кандидатом у канцлери Німеччини

 

Правління німецької консервативної партії Християнсько-демократичний союз підтримало проросійського політика Арміна Лашета як кандидата у канцлери на парламентських виборах, що відбудуться в країні вже у вересні.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Дебати партійної ради тривали понад шість годин і затягнулись до пізньої ночі 19 квітня. За голову ХДС Лашета проголосувала більшість (77,5%) ради партії – 31 член. Його суперник Маркус Зьодер отримав всього дев’ять голосів.

Голосування не є офіційним рішенням про висунення кандидата від консервативного блоку, до якого належить ХДС та баварський Християнсько-соціальний союз (ХСС) Зьодера. Однак Зьодер раніше заявляв, що поважатиме рішення партійної ради ХДС.

“Йдеться про найкращі відповіді на нагальні питання майбутнього. І я готовий балотуватися від нашого імені”, – сказав Лашет після голосування ради.

Лашет і Зьодер, прем’єр-міністри двох найбільш густонаселених німецьких земель, Північний Рейн-Вестфалія і Баварія, боролися за те, щоби стати кандидатом у канцлери від двох сестринських партій.

Лашет скликав відеоконференцію в 19 квітня ввечері, щоби швидко вирішити питання про кандидатуру. Він також запросив Зьодера, але той заявив, що не хоче “втручатися” в процес ухвалення рішень ХДС, і пообіцяв, що “не буде гніватися”, якщо партія вибере Лашета.

Нагадаємо, раніше очікувалося, що рішення про кандидатуру на пост канцлера ФРН консерватори ухвалять у січні після того, як Армін Лашет був обраний головою ХДС. Однак потенційним кандидатом у канцлери дедалі частіше називали і баварського прем’єра, популярність якого значно зросла в масштабах всієї країни під час пандемії COVID-19.

На роль лідера в консервативній партії ХДС претендували троє політиків: Армін Лашет, корпоративний юрист Фрідріх Мерц та експерт із міжнародної політики Норберт Реттген.

У першому турі виборів жоден з кандидатів не набрав необхідної більшості голосів. Першим із голосування вибув Реттген. У другому раунді Лашет отримав 521 голос проти 466 за Мерца. Всього голосував 991 учасник з’їзду (четверо утрималися).

Армін Лашет відомий у ХДС своєю проросійською позицією. Зокрема він виступає за завершення будівництва газопроводу “Північний потік-2”, навіть після скандалу з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.

Канцлерка Ангела Меркель ще у 2018 році пішла з посади лідера ХДС та оголосила, що не планує переобиратися на посаду глави федерального уряду на п’ятий термін. Вона підтвердила це рішення і в новорічному зверненні наприкінці 2020 року.

Читайте також:
Росія становить пряму загрозу безпеці Європи, – МО ФРН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна