Зеленський переговорив із президентами Грузії та Фінляндії про членство в НАТО та загострення на сході

 

Президент України Володимир Зеленський провів телефонні розмови з президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі та президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо.

Про це в четвер, 15 квітня, повідомив пресцентр Банкової.

Із Зурабішвілі Зеленський обговорив ескалацію безпекової ситуації на Донбасі, “наголосивши на небезпечній тенденції до збільшення кількості порушень режиму припинення вогню та кількості загиблих”.

Президент України висловив подяку Грузії та особисто Саломе Зурабішвілі за незмінну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Саломе Зурабішвілі наголосила, що Україна та Грузія мають історичне розуміння й підтримують одна одну в питанні миру.

“Президенти акцентували увагу на важливості діалогу та солідарності й обговорили практичні кроки України та Грузії в контексті подальшого поглиблення відносин з НАТО”, – повідомила Банкова.

“Справді настав час конкретних пропозицій для України та Грузії щодо отримання ПДЧ в НАТО і плану вступу в Європейський Союз. Консолідація зусиль і солідарність надважливі сьогодні”, – зазначив Володимир Зеленський.

Співрозмовники обмінялися думками щодо актуальної безпекової ситуації в регіоні Чорного моря, зокрема в контексті тимчасової незаконної окупації Кримського півострова.

Також Зеленський ознайомив президентку Грузії з ініціативою “Кримська платформа” та висловив сподівання на особисту участь Саломе Зурабішвілі в цьому заході.

Під час розмови з президентом Фінляндії Зеленський теж розповів про загострення безпекової ситуації на сході країни та концентрацію російських військ на кордоні з Україною.

“Лідери обмінялися думками щодо подальших заходів з метою стримування російської агресії.

Володимир Зеленський подякував за тверду підтримку Фінляндією суверенітету й територіальної цілісності України. Обговорено співпрацю у сфері протидії гібридним загрозам як одного з ключових елементів забезпечення національної безпеки України та Фінляндії”, – передає пресцентр ОПУ.

Окрему увагу приділено актуальним питанням взаємодії України з Європейським Союзом.

Читайте також:
Фінляндія готова прийняти на переговори Путіна і Байдена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна