Викрадення і катування волонтера: екснацгвардієць постане перед судом

 

Колишнього командира одного з відділень батальйону спеціального призначення Національної гвардії України судитимуть за викрадення та катування волонтера у 2014 році.

Про це в понеділок, 12 квітня, повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

Територіальне управління ДБР у Краматорську завершило досудове розслідування щодо екснацгвардійця.

“Встановлено, що 28-річний військовослужбовець восени 2014 року, на виконання незаконного наказу, за попередньою змовою у групі з шістьох товаришів по службі, погрожуючи вогнепальною зброєю, викрав громадянина у селі Нові Петрівці Вишгородського району на Київщині. На той час цей чоловік у якості волонтера допомагав з веденням документації у відділі кадрів військової частини”, – ідеться у повідомленні.

Спочатку зв’язаного клейкою стрічкою чоловіка перевезли у Дніпропетровську область і протягом місяця утримували у холодному та вологому приміщенні туалетної кімнати непрацюючого дитячого оздоровчого табору, обмежуючи в їжі та воді.

Потім потерпілого перевезли до залишеного мисливського будинку в с. Євгенівка Великоновосілківського району Донецької області, де продовжували незаконно утримувати ще два місяці, до середини грудня 2014 року.

“За даними слідства, чоловіка катували, били, погрожували та залякували розправою над ним, його рідними та знайомими. Таким чином його примушували зізнатись у начебто причетності до витоку у мережу Інтернет персональних даних військовослужбовців батальйону Нацгвардії”, – повідомляє пресслужба ДБР.

7 квітня 2021 року колишньому командиру відділення батальйону спецпризначення Нацгвардії повідомили про підозру у викраденні людини за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням фізичних страждань, із застосуванням зброї, здійснюване протягом тривалого часу (ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України); катуванні з метою примусу вчинити дії, покарання, залякування, вчиненні за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 127 ККУ).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років.

“8 квітня обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості скерований до Великоновосілківського районного суду Донецької області. Справа щодо командира групи військовослужбовців Національної гвардії України, за чиїм наказом відбувались зазначені події, на даний час розглядається в суді”, – підкреслили в ДБР.

Читайте також:
“Завдяки їм неможливе стало можливим”. У Києві презентували книгу “Волонтери: сила небайдужих”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна