Резніков назвав ще одну підставу, на якій Київ може дати воду кримчанам

 

Україна може почати постачання питної води до Криму у випадку, якщо міжнародні місії зафіксують можливість гуманітарної загрози українським громадянам, які проживають на окупованому РФ півострові.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в коментарі “ВВС Україна”.

За його словами, в такому разі Україна могла б організувати гуманітарні конвої, які б забезпечили населення Криму питною водою.

“Цистернами, діжками, як завгодно. Три КПВВ є – Каланчак, Чонгар, Чаплинка, дороги є, повеземо. Забезпечимо Червоний хрест – під їхнім прапором, не проблема. Людей напоїмо. Якщо дійсно моніторингова місія, міжнародна гуманітарна місія скаже: “Люди, треба допомагати”, – сказав Резніков.

Він і надалі не припускає відновлення водопостачання види з Дніпра по Північно-Кримському каналу.

“Позиція України дуже чітка і зрозуміла. Після деокупації Криму – буде поставка води як на територію своєї країни”, – повторив Олексій Резніков офіційну позицію Києва з приводу відновлення водопостачання на півострів.

Читайте також:
Вода для Криму: окупанти шукають порятунок у свердловинах на дні Азовського моря

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.
Запаси води в Криму тепер поповнюють із водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.
У 2020-2021 роках ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима 2020 року призвели до посухи. З кінця серпня 2020 року на півострові частково запровадили графіки й обмеження подачі води. 1 березня 2021 року окупаційна влада в Криму закликала курортні міста економити воду для туристів.
Москва розглядала кілька варіантів налагодити водопостачання на півострові, але жоден з них не був реалізованим, або ж ішлося лише про точкові рішення.
При цьому окупанти висловили наміри позиватися через “водну блокаду” півострова.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Окупанти в Криму хочуть використовувати водоспади для постачання водою ялтинців

Гіркін запропонував відбуксирувати в Чорне море айсберг, аби напоїти водою Крим

Дослідники показали з космосу, як обміліли водосховища Криму протягом року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна