“Можна сказати, найкращий із бригади був”: у Чернігові поховали офіцера Шпака, загиблого під Невельським. ВІДЕО

доповнено

У Чернігові в Катерининській церкві (ПЦУ) попрощалися з Володимиром Шпаком “Капітана” – старшим лейтенантом 58-ї окремої мотопіхотної бригади, який загинув 6 квітня поблизу селища Невельське на Донеччині.

Про це 8 квітня повідомив канал “Новий Чернігів”.

Із зони ООС на батьківщину, до місця поховання, полеглого супроводжували побратими та командир.

37-річний Володимир Шпак був командиром протитанкового взводу. Військові, що служили поруч з ним та під його командуванням, розповідають: Володимир міг знайти спільну мову з кожним, ніколи не кричав на підлеглих, охоче ділився знаннями воєнної справи.

“Побратими називали Володимира “Капітаном” – це був його позивний, хоча до цього звання він так і не дослужив. А були всі шанси, адже Володимир мав зі Збройними силами п’ятирічний контракт”, – ідеться в повідомленні.

Як розповів командир роти вогневої підтримки 13 омпб Андрій Нестерець, Володимир Шпак став до лав ЗСУ у 2018 році і прибув тоді ще в зону АТО, на 29-й блокпост у районі селища Новотошківське на Луганщині, провів у складі 13-го мотопіхотного батальйону дві ротації біля Майорська, а це вже була його четверта ротація.

“Він хотів, щоб у нас армія була? як у НАТО. Щодня говорив про це, досконало знав англійську мову. Були на полігоні на Львівщині цього року – він з іноземними інструкторами розмовляв англійською, показав там себе із кращої сторони. Можна сказати, найкращий із бригади був”, – поділився побратим загиблого, старший технік 13 омпб Володимир Нестеренко.

Попрощатись із загиблим до Кафедрального собору святої великомучениці Катерини прийшли близькі, військовослужбовці Чернігівського гарнізону, ветерани російсько-української війни, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, члени громадських організацій, небайдужі мешканці міста.

До ритуалу прощання були залучені військовослужбовці окремого президентського полку імені гетьмана Богдана Хмельницького та військовий оркестр Військово-музичного центру Сухопутних військ ЗСУ.

У храмі відбулась заупокійна літія за участі настоятеля храму протоієрея Романа Кіника та головного капелана оперативного командування “Північ” протоієрея Антонія Панасенка, яка завершилась виконанням Державного Гімну України всіма присутніми на заході.

“Володимир Шпак був справжнім офіцером, тому що він був поруч зі своїми солдатами саме у момент небезпеки…” – так охарактеризував полеглого у своїй промові командувач військ ОК “Північ” генерал-майор Валерій Залужний.

“Володимир Віталійович був прикладом для всіх військовослужбовців, мужнім сином своєї держави, і він назавжди залишиться в нашій пам’яті…” – додав ротний, лейтенант Андрій Нестерець.

Фотогалерея від пресслужби Чернігівського ОВК:

похорон - Володимир Шпак - Чернігів_12 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_1 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_11 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_3 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_4 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_9 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_8 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_7 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_6 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_5 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_2 похорон - Володимир Шпак - Чернігів_10
<
>

“До катафалку, після мітингу, процесія прямувала через коридор військовослужбовців, які схилили коліна, віддаючи шану офіцеру, якій поклав своє життя заради збереження суверенітету та територіальної цілісності країни і збереження мирного неба над більшою частиною її території”, – повідомила пресслужба обласного військкомату.

Поховали Воїна на Алеї Героїв кладовища “Яцево” із дотриманням затверджених Міністерством оборони нових ритуалів українського війська: виконанням салюту, Державного Гімну, врученням сім’ї загиблого Державного Прапора України, яким під час церемонії прощання була накрита труна, і Грамоти пошани та скорботи.

Залишилися мати, батько і старший брат.

День поховання Капітана – 8 квітня – в Чернігові було оголошено День жалоби. Відповідне розпорядження напередодні підписав міський голова Владислав Атрошенко.
На знак скорботи за загиблим мали приспустити Державний Прапор України з чорною стрічкою на будівлях органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій міста. Також діє заборона звучання розважальної музики на ринках, в інших закладах та в громадському транспорті.

Володимир Шпак

Командир протитанкового взводу роти вогневої підтримки 13 омпб 58-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ старший лейтенант Шпак Володимир Віталійович народився 13 березня 1984 року.
У 2006 році закінчив Чернігівський державний інститут економіки. У 2018 році підписав контракт зі Збройними силами України.
Його смерть настала 6 квітня 2021 року внаслідок осколкового поранення, отриманого під час обстрілу позицій 58-ї бригади біля селища Невельське на Донеччині. За даними “Новинарні“, російські окупанти застосували СПГ – станковий протитанковий гранатомет.

Читайте також:
Під Водяним від кулі російського снайпера загинув воїн 36 обмп Денис Юшко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна