СБУ викрило в Мелітополі злочинний колцентр, який виманював гроші у власників банківських карток

 

Служба безпеки України припинила діяльність міжрегіонального угруповання, яке обманним шляхом викрадало гроші з банківських рахунків громадян, при цьому щоденний “прибуток” зловмисників становив до мільйона гривень.

Про “нейтралізацію” схеми повідомив пресцентр СБУ в четвер, 8 квітня.

Попередні дані слідства вказують, що злочинну схему організували четверо жителів Запорізької області та Дніпра. Для її реалізації ділки облаштували у Мелітополі підпільний колцентр, де кілька місяців працювало майже 50 операторів.

Видаючи себе за працівників банків, персонал телефонував клієнтам фінустанов і виманював від них інформацію про CVV-код, номери і пін-коди банківських карток. Після отримання доступу до клієнтських рахунків зловмисники переказували кошти на підконтрольні банківські рахунки.

Для зв’язку із зарубіжними “клієнтами” ділки використовували незаконну маршрутизацію міжнародного телефонного трафіку.

Під час обшуку в приміщенні колцентру правоохоронці виявили 51 одиницю комп’ютерної техніки зі шкідливим програмним забезпеченням; обладнання для IP-телефонії; інструкції для працівників з покроковими діями під час спілкування з “клієнтами”; мобільні телефони, чорнові записи та інші докази протиправної діяльності.

Фото: пресцентр СБУ

Вилучене обладнання направлено на експертизи.

У межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення всіх осіб, причетних до схеми, а також коло постраждалих громадян.

Про затримання причетних до злочинної схеми наразі не повідомляється.

Викриття зловмисників проводилось спільно з Головним управлінням Національної поліції в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

Читайте також:
Заступнику директора Украероруху оголосили підозру в шахрайстві на $100 тисяч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна