Україномовну версію сайту НАТО помітили в уряді України. УТОЧНЕНО

уточнено

Офіційний сайт НАТО має версію українською мовою. Наразі україномовною є частина сайту.

Про це 7 квітня заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Офіційний сайт НАТО тепер можна переглянути українською. Показовий крок, який демонструє високий рівень нашої нинішньої співпраці”, – зазначив він.

Головна сторінка отримала переклад українською тільки деяких її елементів.

При цьому основні мови сайту – англійська і французька. Крім української, сайт НАТО має також опцію прочитання деяких матеріалів російською мовою.

Водночас, як відомо, сайт НАТО почав публікувати частину матеріалів українською мовою ще з 2009 року, а після початку російської агресії розширив цю частку. Про це написав у фейсбуці редактор “Європравди” Сергій Сидоренко.

“Ні, сайт НАТО перейшов на українську не зараз. Ні, Зеленський тут ні до чого. Було як мінімум два етапи – у 2009 році та суттєве розширення у 2014-му, як відповідь на гібридну агресію РФ… А окремий контент, як кажуть у Альянсі, почали перекладати ще у 1997-му – але це без скрінів.
Ні, і зараз не весь контент дублюється українською. Наприклад, клацніть у меню української версії кнопку “новини”, і переконаєтеся, що навіть найпростіші написи не перекладені.
Ні, це взагалі не означає наближення до НАТО. Просто увімкніть логіку. Одночасно з українською там з’явилася російська – то раша теж інтегрується, так? Ні! Причина перекладу зовсім інша – це боротьба з дезінформацією про Альянс у російсько- та україномовному сегменті.
Ні, це не робить українську більш офіційною мовою НАТО. Їх дві – англійська та французька, і так лишається від 1949 року. Сподіваюся, ніхто не скаже, що Польща (можете підставити 25 інших держав) не дуже член НАТО, бо сайту Альянсу її мовою немає? Одним словом, зупиніться, будь ласка”, – написав Сидоренко.

“Тому, хто наступний хоче зганьбитися і написати щось подібне до поста Дениса Шмигаля, варто зрозуміти, що це буде аналогом фрази “Я сьогодні вперше зайшов на сайт НАТО і з’ясував, що…” – додав журналіст.

#руйнуюперемогу

Відучора фейсбук (особливо лояльна до влади його частина) у захваті. І справді, сталася небанальна…

Опубліковано Сергієм Сидоренком Середа, 7 квітня 2021 р.

Читайте також:
Twitter командування НАТО опублікував допис українською

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна