ПЦУ “відвоювала” у Московського патріархату храм на Чернігівщині

 

Через два роки протистояння із Московським патріархатом громада Православної церкви України села Припутні колишнього Ічнянського району на Чернігівщині ввійшла у свій храм.

Першу службу в розблокованому храмі у неділю, 4 квітня, відслужили ніжинський благочинний, народний герой України о. Сергій Чечин та настоятель храму архімандрит Леонтій.

“У 2019 році громада села Припутні одноголосно вирішила вийти з духовної окупації Москви і возз’єднатися з Православною церквою України. У 2019 році громада законно провела перереєстрацію і у ділків Московського патріархату в Україні не лишилося жодних аргументів. Московські попи навіть підстерегли і побили настоятеля громади у Припутнях отця Леонтія (Пустовойта). До сьогодні цей храм безправно був окупований священиком Московського патріархату, який нахабно вчепив на двері замок і не пускав нікого до церкви”, – нагадав громадський активіст, історик, релігієзнавець Андрій Ковальов. 

 

“Безумовно, громада ПЦУ села Припутні має всі законні права служити у своєму храмі. Оскільки вся громада проголосувала за перехід до ПЦУ і громад іншої конфесії у селі не лишилося”, – цитує спеціаліста з питань релігії департаменту культури Чернігівської облдержадміністрації Олексія Степаненка “Голос України”.

Додамо, що храм кілька разів перебудовувався і в радянський час використовувався як клуб.

Як відомо, протистояння навколо храму в селі Припутні, відомого з однойменного фільму, триває з 2019 року і вже супроводжувалася сутичками прибічників УПЦ МП та ПЦУ.

Після надання томосу ПЦУ до Помісної церкви перейшли майже 600 парафій Московського патріархату, однак у багатьох випадках цей процес супроводжується судовими процесами.

Читайте також:
Нова кров у Припутнях: “тітушки” Московського патріархату побили священика ПЦУ. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.