31-й член НАТО – Україна. Чому б ні? – міністр оборони Андрій Таран

 

Міністр оборони Андрій Таран висловив сподівання, що Україна стане наступною країною, яка увійде до складу Північноатлантичного альянсу.

Про це йдеться у його зверненні з приводу 72-ї річниці утворення НАТО, опублікованому 4 квітня.

“Сьогодні Альянс об’єднує 30 країн світу. Чи може 31-ю стати Україна? Чому б ні?” – сказано у зверненні.

Таран зазначив, що НАТО утворилося як політично-військовий союз демократичних держав з огляду на виклики та загрози поствоєнного часу. З тих пір Альянс демонструє високу ефективність своєї системи колективної безпеки, і 72 роки цивілізовані демократії під безпековою парасолькою НАТО живуть за принципом “усі за одного”.

“Альянс був нашим надійним партнером з питань безпеки з моменту здобуття Україною незалежності. Наші відносини, базуючись на спільних інтересах та цінностях, значно розвинулись за останній час.
Але поки союзники сповідують цивілізовану систему взаємовідносин на базі спільних цінностей, “по іншу сторону добра” — розпалюють збройні конфлікти та проводять гібридні операції проти молодих демократій, як Україна”, – ідеться у виступі глави МОУ.

Міністр нагадав, що до 2014 року Міністерство оборони України мало річний бюджет менше 1,0% ВВП, тоді як Росія виношувала плани окупації наших територій, інфільтрувала своїх агентів в органи влади України та “виписувала методички з проведення інформаційно-психологічних операцій, створюючи умови для реалізації цілей своєї політики у найбільш сприятливий спосіб”.

“Позаблоковий статус обійшовся нам окупацією 9% наших територій та життями більше 13 тисяч наших громадян.
Через чверть століття після падіння «берлінської стіни» на європейському континенті Російська Федерація звела нову. Ця стіна пройшла по українській землі. Мільйони наших людей відрізав мур пропаганди, брехні і несвободи”, – констатує Андрій Таран.

Він заявив, що в протистоянні глобальним загрозам, таким як агресивна політика Росії, партнерство з НАТО є вкрай важливим.

Міністр висловив щиру вдячність НАТО та її державам-членам за всебічну підтримку, що надається Україні, для зміцнення нашого оборонного потенціалу та вдосконалення оперативних спроможностей Збройних сил України.

“За останні сім років Україна твердо відстоює не лише власну незалежність, а й безпеку та стабільність Європи, виступає потужним форпостом на східному фланзі НАТО.
Сьогодні курс України на повноправне членство в НАТО залишається нашим стратегічним пріоритетом та закріплений у Конституції України. Навесні 2021 року ми знову переконуємося у безальтернативності вибору європейської та євроатлантичної інтеграції, розуміємо цінність безпеки та цивілізованої співпраці з країнами, які є стабільними, передбачуваними і демократичними партнерами”, – заявив Таран.

За його словами, за останній рік Київ здійснив значний прогрес на шляху набуття критеріїв членства в НАТО.

“Минулого року всупереч недоброзичливцям, ми отримали від Альянсу статус партнера НАТО з розширеними можливостями (ЕОР). Цей статус надається лише тим країнам, збройні сили яких вже працюють із використанням стандартів НАТО, вже є взаємосумісними з арміями членів Альянсу. І з боку держав Альянсу, безперечно, це було демонстрацією підтримки України. Для нас це важливий сигнал, що підтверджує довіру з боку Альянсу, визнає особливість України як стратегічного партнера, спроможність нашої країни брати участь в операціях під проводом НАТО та відзначає вже чинну роль і внесок України у проведенні спільних операцій”, – констатував глава МОУ.

“Наповнюючи змістом наш статус партнера НАТО з розширеними можливостями, наголошуємо, що особливо актуальними і важливими для нас є питання, що стосуються проблематики колективної безпеки. І статус ЕОР, зокрема, відкриває перед нами можливість розширеної участі у плануванні та проведенні навчань НАТО, включно тих, що проводяться у рамках статті 5 Вашингтонського договору”, – зазначив Таран.

“Стати членом НАТО досить непросто. Для цього необхідно не тільки поділяти основні демократичні цінності, а й відповідним чином реформувати суспільство та економіку, організувати армію. Процес вступу до Альянсу — прозорий. У НАТО вступають не країни і не уряди, а демократичні суспільства і національна згода, детермінована новою свідомістю і свідомим вибором”, – заявив міністр.

“Наші євроатлантичні перспективи сьогодні залежать тільки від нас. У євроатлантичному інтеграційному процесі кожної країни настає момент, коли із зовнішньополітичного питання він перетворюється на ряд конкретних і досить складних завдань політики внутрішньої.
На перший план виходять абсолютно технічні потреби, наприклад, імплементація сотень нормативних актів, щоб правила, за якими функціонує державний оборонний сектор, політика та економіка, були такими ж, як у Північноатлантичному Альянсі. Тому рішенням розширеної колегії Міністерства оборони України, яка відбулась у грудні минулого року, 2021 рік оголошено роком Євроатлантичної трансформації.

Впровадження стандартів НАТО є дорожньою картою розвитку наших структур, оскільки стандарти Альянсу є найкращими стандартами військової сфери, і ми беремо саме їх для реалізації внутрішніх реформ.

Для отримання Плану дій щодо членства в НАТО або набуття членства нашої держави в НАТО зроблено чимало, але попереду ще дуже багато кропіткої праці. Ми розраховуємо на ще більш інтенсивний етап наших відносин з Альянсом. Нам потрібна потужна підтримка для виконання завдань порядку денного нашої держави відповідно до наших планів та програм з НАТО”, – підсумував міністр оборони.

“31-ша держава-член НАТО – Україна? Чому б ні?” – так називається текст із виступом Андрія Тарана, оприлюднений на сайті Міноборони в 72-гу річницю Альянсу.

Читайте також:
Москва пригрозила “додатковими заходами”, якщо в Україні з’являться війська НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна