Підрив трьох військових на Донбасі: підозрюваному офіцеру планують змінити запобіжний захід

 

Капітанові ЗСУ Ярославу Татарину, який виконував обов’язки начальника інженерної служби військової частини під час інциденту з підривом трьох бійців у лютому 2021 року під Новолуганським, планують змінити запобіжний захід

Про це він повідомив у п’ятницю, 2 квітня, в ефірі “Прямого каналу”.

З його слів, після оголошення підозри за недбале ставлення до військової служби (частина 3 статті 425 ККУ) суд першої інстанції обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. 

“Прокуратура подала апеляцію на це рішення, 6 квітня буде нове засідання щодо зміни запобіжного заходу”, – сказав офіцер.

Засідання відбудеться у вівторок, 6 квітня, о 16:00 у суді в Бахмуті Донецької області.

Ярослав Татарин також розповів, що за час досудового розслідування було допитано чимало осіб, вилучені документи. Всього слідство опрацьовувало кілька версій загибелі військових унаслідок підриву на протитанковій міні ТМ-62М.

“Наскільки мені відомо, розглядалися три версії. Це була надмірна впевненість військовослужбовців або особиста недисциплінованість одного з військових – судячи із характеру поранень. Цю версію неможливо було довести, оскільки не було свідків цієї події. Інша версія – вчинення терористичного акту представниками незаконних збройних формувань шляхом дистанційного приведення в дію міни. Цю версію відкинули, оскільки її було дуже важко довести, а засобів для підриву виявлено не було”, – прокоментував Татарин.

Він додав, що всі мінні поля в районі проведення ООС позначають попереджувальними знаками або іншими позначками. Це здійснюється як для військових, так і для цивільних.

“Підрив стався на протитанкових мінах серії ТМ-62М у металевому корпусі. Під вагою людини вони не спрацьовують, але оскільки це був не один військовий, і вони були у спорядженні – можливо, та вага могла спричинити спрацювання тієї міни”, – сказав офіцер.

Як інформувала “Новинарня“, 14 лютого внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої під Новолуганським на Донеччині загинули капітан Олександр Войтенко, солдат В’ячеслав Олексієнко та старший солдат Дмитро Мироненко із 81-ї окремої аеромобільної бригади.
Президент Володимир Зеленський у зв’язку з трагедією давав десять днів, щоб знайти винних, та відряджав на місце події військове керівництво.
Військова прокуратура повідомила про підозру вже колишньому начальнику інженерної служби військової частини. За даними слідства, в січні-лютому цього року військовослужбовець не розпорядився позначити попереджувальними знаками і захистити ділянку дороги з протитанковими мінами в районі населеного пункту Новолуганське Донецької області.

Читайте також:
Унаслідок підриву авто під Водяним постраждали дев’ятеро воїнів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна