Україна перша у світі зробила цифрові паспорти повними юридичними аналогами паперових документів

 

Україна стала першою державою світу, в якій цифрові паспорти стали повними юридичними аналогами звичайних документів.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Прийняття закону про цифрові паспорти — важлива перемога для України. Тепер ми перша у світі країна, де електронні ID-картка та біометричний закордонний паспорт стали повними юридичними аналогами паперових та пластикових документів”, – ідеться у ФБ-дописі Федорова.

Напередодні, 30 березня, Верховна Рада на позачерговому засіданні, серед іншого, ухвалила закон “Про внесення змін до Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”.

Проєкт №4355 підтримали в другому читанні та в цілому 302 нардепи. Голоси дали представники всіх фракцій, крім “ОПЗЖ” (0) і “Довіра” (9 “за” із 20).

“Це — інноваційний крок не лише для нашої країни, а й усього світу… Ви отримаєте ті ж права й можливості, що й з фізичними аналогами документів. Біометричний паспорт та ID-картка в “Дії” з 23 серпня 2021 року на законодавчому рівні стануть повним аналогом паперового та пластикового”, – зазначив Федоров.

“Документи буде можливо пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства в Україні. Достатньо мати смартфон із цифровими документами, адже “Дію” будуть приймати всюди. Ми створили унікальний світовий кейс, яким можна і варто пишатися”, – зазначив віцепрем’єр.

Він зазначив, що Мінцифра запустила цифрові паспорти в мобільному застосунку “Дія” у квітні 2020 року.

“Цифрові паспорти набагато безпечніші і комфортніші, ніж паперові. Українці вже можуть користуватися цифровими паспортами в більшості життєвих ситуацій:
• Цифрові паспорти приймають ЦНАПи для надання державних послуг, державні установи та суди.
• Їх можна використовувати для отримання відправлень на пошті, для підтвердження віку в супермаркетах, у банках — для підтвердження особи та здійснення касових операцій, а також для відкриття банківського рахунку онлайн.
• З цифровими паспортами також можна подорожувати Україною літаком і потягом, заселятися в готель тощо”, – написав міністр.

Як відомо, торік у Мінцифри планували переглянути “логіку використання прописки” у нових цифрових паспортах, щоб у майбутньому відмовитися від паперової довідки про реєстрацію місця проживання, яка використовується разом з ID-картками.

Читайте також:
Рада прирівняла документи з додатку “Дія” до паперових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна