Важко передбачити терміни завершення перегляду програми stand by для України, – МВФ

 

Дискусії щодо першого перегляду програми кредитування stand by для України тривають. Залишається низка питань, і передбачити терміни їх розв’язання на сьогодні важко.

Про це повідомив глава представництва Міжнародного валютного фонду в Україні Йоста Люнгман в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна“.

“На цьому етапі неможливо зробити будь-які передбачення щодо часу завершення перегляду. Це залежить від того, наскільки швидко буде досягнуто прогресу у вирішенні питань”, – сказав він.

Глава представництва МВФ уточнив, що має на увазі і умови та зобов’язання, визначені в програмі, і проблеми, які з’явилися пізніше, зокрема, що скасовують досягнення минулих програм.

Люнгман наголосив на важливості збереження проведених Нацбанком реформ та прогресі у зміцненні НБУ із захистом його від зайвого зовнішнього тиску, наявності чіткого плану скорочення фіскального дефіциту, відмові від контролю над цінами на газ та розв’язанні питання довгострокової моделі електроенергетики країни, а також дотриманні принципу доброчесності антикорупційних органів та судової системи.

Коментуючи можливу співпрацю МВФ з Україною після завершення програми stand by, глава представництва наголосив, що Фонд хоче підтримати економічний розвиток і процвітання України.

“Ми продемонстрували це завдяки серії програм МВФ, які тривали постійно з початку 2014 року. І ми продовжуватимемо підтримувати належну економічну політику й трансформацію економіки”, – заявив він.

Як відомо, 13 лютого 2021 року в Україні завершила роботу місія МВФ, що тривала з кінця минулого року, стосовно першого перегляду програми stand by. Вона не дала рекомендації про надання другого траншу кредиту stand by.
9 червня 2020 року МВФ затвердив цю 18-місячну програму для України на суму близько 5 млрд дол. із негайним виділенням першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол.
Після виділення першого траншу було заплановано чотири перегляди програми і виділення ще кількох траншів, проте цей план не було виконано.

Читайте також:
Місія МВФ повернеться до України після завершення обмеження ціни на газ, – Корнієнко

Гетманцев: Відсутність чергового траншу МВФ не буде катастрофою для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна