Ще двом бойовикам оголосили підозру за катування українських військових у тюрмах “ДНР”

 

Офіс генпрокурора повідомив про підозру двом особам за жорстоке поводження з українськими військовими у “в’язницях” Донеччини.

Про це в понеділок, 29 березня, повідомив пресцентр ОГП.

Зазначається, що підозру оголосили за порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)”.

За даними слідства, один з підозрюваних у квітні 2014 – лютому 2015 року, будучи охоронцем у “в’язниці”, облаштованій окупаційною владою РФ в Донецькій області на базі регіонального Управління Служби безпеки України, жорстоко поводився з українськими військовослужбовцями одного з батальйонів територіальної оборони.

“Він регулярно бив полонених, спричиняючи тілесні ушкодження, зокрема у вигляді переломів ребер. Метою катувань було отримання показань про начебто вчинення злочинів “ув’язненими”, – йдеться у повідомленні.

Окрім того, прокуратура встановила, що другий підозрюваний організував у “в’язниці” так званої “ДНР”, облаштованої на базі ізолятора тимчасового тримання Сніжнянського міськвідділу Головного управління МВС України в Донецькій області, незаконне утримання військовослужбовців Національної гвардії та Збройних сил України.

“Військовополонені утримувались в неналежних санітарно-гігієнічних умовах в приміщеннях з недостатньою кількістю спальних місць, без належного харчування”, – наголошують в ОГП.

Встановлено, що у цих “в’язницях ДНР” утримувалося понад 150 військовослужбовців.

“Такі дії є порушенням ст.ст. 13, 17, 25, 29 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, що забороняє негуманне поводження з військовополоненими”, – наголошують в ОГП.

Загалом органами прокуратури встановлено, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей діяло понад 160 місць незаконного утримання, в яких упродовж 2014-2019 років утримувалося понад 1900 військовослужбовців.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням СБУ.

Читайте також:
Bellingcat встановила особи громадян РФ, причетних до тортур у донецькій катівні “Ізоляція”. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна