Хомчак прокоментував ескалацію на фронті та загрозу нападу РФ

 

Генеральний штаб Збройних сил України зараз не фіксує підготовки РФ до відкритого воєнного конфлікту з Україною, але загроза такого розвитку подій є.

Про це Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак розповів в інтерв’ю в понеділок, 29 березня, головній редакторці інтернет-видання “Гордон” Олесі Бацман.

З його слів, найчастіше ескалація на Донбасі пов’язана з тим, що відбувається поза лінією зіткнення.

“На сході восьмий рік триває агресія Російської Федерації, і загроза відкритого нападу нікуди не поділася, починаючи із 2014 року. Чи є безпосередньо загроза, що завтра вранці ми прокинемося – і там буде війна? Сьогодні Генеральний штаб оцінює ситуацію так, що завтра її не буде. Тому що для цього мають бути відповідні чинники, відповідні дії мають відбутися з боку Російської Федерації, із боку Російської Федерації на території, тимчасово не підконтрольній нашій владі… Ми сьогодні не бачимо тих чинників, які мають бути. Але, звісно, загроза є. І є вона передусім із тієї причини, що Росія не відмовилася від своїх планів”, – сказав Хомчак.

Він зазначив, що ескалація на Донбасі відбувається періодично. Відразу після угоди про режим припинення вогню, про що вдалося домовитися в липні минулого року, на сході України фіксували до 50 обстрілів на місяць. Таку тенденцію фіксували в серпні та вересні.

“Потім протягом наступних двох місяців (їхня кількість – Н.) зросла десь рази у два, до 90–100. І починаючи із грудня кількість обстрілів іще збільшилася. Ми щодня аналізуємо ситуацію на всіх ділянках фронту. Вона багато з чим пов’язана. Переважно ескалація на лінії зіткнення пов’язана з тим, що відбувається поза лінією зіткнення: це засідання Тристоронньої контактної групи, засідання “Нормандської четвірки”, інші процеси, які відбуваються, політичні та дипломатичні. І Росія руками тих підрозділів, які розташовані на лінії зіткнення на не підконтрольній території, маніпулює цими процесами… Там є залежність одне від одного. Це не так: вона стріляє – отже, завтра піде в наступ”, – сказав головнокомандувач ЗСУ.

Він підкреслив, що на ситуацію на Донбасі впливає багато різних чинників.

Бацман уточнила, чи можна констатувати, що перемир’я на Донбасі більше немає.

“Збройні сили України від моменту оголошення перемир’я 27 липня минулого року виконують ті домовленості, які було заявлено на високому рівні”, – відповів Хомчак.

Нагадаємо, 26 березня під Шумами на Донеччині внаслідок ворожого обстрілу загинули підполковник ЗСУ Сергій Коваль із 143-го центру розмінування, бійці 10 огшбр Сергій Барнич, Максим Абрамович та Сергій Гайченко.

Згодом стали відомі обставини, за яких загинули четверо українських воїнів під Шумами (сапер-підполковник Сергій Коваль із 143-го центру розмінування, бійці 10 огшбр Сергій Барнич, Максим Абрамович та Сергій Гайченко).
Військові вийшли перевіряти міни, які напередодні закинули окупанти. Одного з саперів поцілив ворожий снайпер. На допомогу вийшла група евакуації. Однак ця група потрапила в засідку: її буквально розстріляли російські снайпери з панівних висот, зокрема із башти “водокачки”, розташованої поруч. При цьому ворог не давав “режиму тиші”, який запитувала українська сторона, або ж давав, але не дотримувався (таких запитів було кілька). Після цього 10-та бригада подавила ворожу активність мінометами. Бій тривав близько півтори години. У загиблих з українського боку – кульові поранення.

Після події під Шумами президент Володимир Зеленський відправив на Донбас начальника Генштабу та анонсував переговори з усіма лідерами “нормандської четвірки”, а Україна закликала ОБСЄ зібрати безпекову підгрупу ТКГ.

Читайте також:
“Наплювавши на все, сепари валили мінометами, щоб помститися”:
волонтер пояснив великі втрати 10-ї бригади під Шумами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна