“Святкувати рано”: контейнеровоз Ever Given трохи зсунули, але він ще блокує Суецький канал

 

Ever Given на мапі Суецького каналу

Контейнеровоз Ever Given, який заблокував рух суден Суецьким каналом, зміг частково змінити положення на мілині.

Про це вранці 29 березня повідомляє Bloomberg.

“Контейнеровоз Ever Given принаймні частково змінив положення, але маневри триватимуть сьогодні вранці в умовах припливу. Це перший крок до усунення затору в одній із найважливіших торгівельних артерій світу”, – ідеться в повідомленні інформагенції.

Про те, що корабель був зсунутий із мілини близько 4:30 ранку за місцевим часом, заявила адміністрація Суецького каналу. Однак глава компанії Boskalis Westminster, яка виконує основну частину робіт у рятувальній місії, наголошує, що святкувати ще рано.

“Ми повинні бути реалістами, і це означає, що корпус корабля все ще дуже застряг”, – сказав Пітер Бердовськи, головний виконавчий директор Boskalis Westminster.

“Витягнути корму корабля на поверхню було простою частиною роботи. Складно буде зрушити передню частину корабля. Зараз ми почнемо працювати з цим”, – сказав він.

Наразі, за даними Bloomberg, з-під контейнеровоза витягли 27 тисяч кубометрів піску. Із судном працює десяток буксирів. Вони намагаються направити судно так, щоб воно змогло продовжити рух по каналу.

Коли відновиться рух суден, поки що невідомо. Цього чекають понад 450 кораблів, які застрягли в черзі. Деякі з них уже обрали довгий дорогий маршрут навколо південного краю Африки замість Суецу.

Як інформувала “Новинарня“, 23 березня судно Ever Given тайванської транспортної компанії Evergreen Marine сіло на мілину в Суецькому каналі. Контейнеровоз заблокував транзит в обох напрямках через один із найзавантаженіших у світі каналів перевезення товарів, що зв’язують Азію і Європу. Загальні втрати світової торгівлі через блокування Суецького каналу контейнеровозом Ever Given можуть становити близько 230 млрд доларів.
Ціни на нафту почали зростати через побоювання, що розблокування Суецького може зайняти кілька тижнів.
Однак після позитивних новин 29 березня ціни на нафту відступили, зокрема нафта марки Brent впала приблизно на 1,5%.

Читайте також:
США пропонують Єгипту допомогу в розблокуванні Суецького каналу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна