Окупанти облаштовують вогневі позиції під прикриттям погоджених ремонтних робіт, – УС СЦКК

 

Російські окупаційні війська нарощують присутність у населених пунктах та безпосередньо на об’єктах критичної інфраструктури під прикриттям ремонтних робіт.

Про це в неділю, 28 березня, повідомив пресцентр штабу ОС із посиланням на українську сторону СЦКК.

“На жаль, нерідко під прикриттям ремонтно-відновлювальних робіт збройні формування Російської Федерації облаштовують нові чи вдосконалюють та розширюють вже існуючі позиції та вогневі точки. Протягом січня-березня українська сторона СЦКК фіксує випадки провокативних обстрілів з місць розміщення важливих об’єктів інфраструктури на тимчасово окупованих територіях з метою провокування Збройних сил України на вогонь у відповідь”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що такі провокації окупанти використовують для дискредитації українських військових в очах світової спільноти та місцевого населення.

Зокрема, подібний факт мав місце 26 березня поблизу Василівки (ОРДО), де прокладено водогін від насосної станції 1-го підйому до Донецької фільтрувальної станції, яка забезпечує водопостачання Донецька, Ясинуватої, Авдіївки, Красногорівки, Мар’їнки та інших міст і селищ, а загальна кількість споживачів води становить близько 664 тис. осіб.

За наявною в української сторони СЦКК інформацією, у безпосередній близькості до насосної станції окупанти облаштували взводний опорний пункт, з якого систематично обстрілюють позиції ЗСУ.

“Зазначене є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права і задокументовано українською стороною, як черговий доказ злочинів окупантів”, – заявили в пресцентрі.

Там в УС СЦКК нагадали, що 4 січня поблизу населеного пункту Набережне, згідно із заявкою РП “Регіональна енергопостачальна компанія”, мали виконуватися роботи з відновлення електропостачання. Натомість окупанти використали надані Збройними силами України гарантії припинення вогню і здійснили облаштування нових та дообладнання навних оборонних позицій за допомогою важкої будівельної техніки. При цьому позиції збройних формувань Російської Федерації були облаштовані безпосередньо на підстанції.

Крім того, 8 січня, отримавши гарантії безпеки для проведення ремонту трубопроводу Горлівка-Торецьк, окупанти здійснили два обстріли ремонтної бригади з району шахти ім. Гагаріна, що на околиці Горлівки, у напрямку Південного, порушивши надані гарантії безпеки та режим всеосяжного режиму припинення вогню.

А 9 та 10 березня, користуючись наданими гарантіями безпеки та дотримання режиму тиші під час виконання ремонтно-відновлювальних робіт на лінії електропередачі поблизу Старомихайлівки, збройні формування РФ вчинили обстріли українських позицій у районі Красногорівки.

“Загалом тільки за березень зафіксовано 12 аналогічних випадків порушення режиму припинення вогню”, – наголосили в штабі, вказавши, що “такого роду провокації мають системний характер”.

Читайте також:
ООС: ворог бив із мінометів біля Шумів, Талаківки й Водяного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна