У Мінську затримали понад сотню учасників акції протесту. ВІДЕО

 

У Мінську та інших містах Білорусі 27 березня відбуваються масові затримання учасників акцій протесту. До вечора (станом на 18:30 за київським часом) стало відомо про щонайменше 104 затриманих.

Списки затриманих публікує правозахисний центр “Вясна“.

“На суботу, 27 березня, в Мінську була анонсована акція протесту в районі площі Бангалор. Тим часом Слідчий комітет оголосив, що порушив кримінальну справу за статтею про грубе порушення порядку (стаття 342 КК РБ) за заклики в телеграм-каналах до участі в цей день у несанкціонованих заходах. Після 14:00 в районі площі Бангалор, у дворах і на сусідніх вулицях почалися точкові затримання”, – зазначено на сайті “Вясни”.

Затримання відбувалися також у Солігорську, Новополоцьку, Бресті, Новогрудці.

Відомо зокрема про трьох затриманих журналістів.

Уранці 27 березня силовики почали звозити до Мінська різноманітну військову і спецтехніку. Люди без розпізнавальних знаків знищували біло-червоно-білу символіку, що з’явилася напередодні.

Нинішні виступи опозиції відбуваються невдовзі після 25 березня, коли в Білорусі відзначали неофіційне свято День волі (річницю проголошення у 1918 році першої незалежної національної держави білорусів – Білоруської Народної Республіки). Того дня в Мінськ також була стягнута військова техніка, водомети, загони поліції й армії. За повідомленнями правозахисників, по всій країні були затримані щонайменше 245 осіб.

Як інформувала “Новинарня“, в Білорусі ще з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений чинний президент Олександр Лукашенко. Влада застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії й масово заарештовує їх.
Легітимність Лукашенка не була визнана Євросоюзом, США, Україною та багатьма іншими демократичними країнами світу.

Читайте також:
Контррозвідка на Волині впіймала агента білоруського КДБ. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна