У Дніпрі від COVID-ускладнень померла колишня ув’язнена нацистського концтабору

 

У віці 86 років від ускладнень, викликаних COVID-19, у Дніпрі померла колишня ув’язнена нацистського концтабору Людмила Кочержина.

Про це повідомила її онука Антоніна Черевко в коментарі “Радіо Свобода” в четвер, 25 березня.

Попрощалися з Людмилою Кочержиною 25 березня. Вечір її пам’яті відклали через карантин, його планують провести 28 квітня в Будинку органної та камерної музики в Дніпрі.

У грудні 2020 року Кочержина розповідала журналістам, що ще коли була дитиною пережила примусове вивезення до Німеччини. Її батьки пройшли сталінські концтабори у 40-х роках, а батько матері був репресований радянською владою 1938 року.

“Нас в таборі було п’ятеро дітей, троє з яких були 7-річні, тобто школярі. Бігали по території. Знайшлась бабуся, яку також із родиною вивезли, і вона стала нас навчати грамоти. Горох, буряк, кава з жолудів… Так, це було несмачно, але з голоду ніхто не помер. Там, де ми перебували, було багато яблунь. Конвоїри не забороняли збирати нам яблука”, — згадувала жінка в інтерв’ю.

Звільнили ув’язнену Кочержину у квітні 1945 року війська союзників. У вересні вона з братом і тіткою поверталися додому. У поїзді вони зустріли знайому, яка розповіла, що маму Кочержиної посадили.

Майже 30 років Людмила Кочержина очолювала дніпропетровське відділення Української спілки в’язнів — жертв нацизму, опікувалася людьми зі схожими на її долями, збирала їхні історії.

З початком війни на Донбасі вона також активно допомагала переселенцям.

Читайте також:
Після коронавірусу померла учасниця Кенгірського повстання Ольга Бондаренко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна