У 2014 році схід України був демілітаризований, – Муженко розповів про стан ЗСУ перед вторгненням РФ

 

Станом на 2014 рік східні області України були демілітаризовані, й у цьому регіоні були відсутні військові частини.

Про це розповів головнокомандувач Збройних сил України (з 2014 по 2019 рік) Віктор Муженко в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Так він відповів на питання про те, чому Україна не реагувала на російсько-білоруські навчання біля своїх кордонів у 2013 році.

“Треба розуміти, хто був тоді при владі, яка проводилась державна політика. Станом на 2014 рік у нас повністю були демілітаризовані: схід України, лівий берег Дніпра, Донецьк, Донбас. Ті військові частини, які там були, вони були розформовані. Наприклад, повністю була розформована 254 дивізія, яка стояла в Бахмуті (тоді місто Артемівськ – Н.), а її частини стояли і в Луганську. Всі частини знаходилися на заході, в центрі і на заході. На 2014 рік східна частина України взагалі була практично оголена”, – згадує Муженко.

За його словами, в 2005 році Україна припинила скорочення ЗСУ, але на початку російської агресії їхня чисельність поступалася показникам 1990-х років.

“Якщо порівнювати угруповання, яке було на початку 90-х років з тим угрупованням, чисельністю та структурою Збройних сил, яке було на початку 2014, то це небо і земля. Тоді було практично мільйонне угруповання: більше тисячі літаків різних типів, кілька тисяч танків і т.д. А що ми мали на 2014 рік внаслідок всіх скорочень? Ми мали обмежене фінансування, яке не давало можливості підтримувати всі військові частини в боєготовому стані”, – розповів він.

Читайте також:
Турчинов розповів про пастку, яка чекала на українських десантників на Джанкойському аеродромі в 2014-му

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна