Євросоюз створив фонд для фінансування військових операцій за кордоном

 

Рада Європейського Союзу схвалила рішення про створення Європейського фонду миру (European Peace Facility). Це новий фінансовий інструменту, який покриватиме всі зовнішні дії військової або оборонної сфери.

Про це у вівторок, 23 березня, інформує “Європейська правда”.

Бюджет фонду, окремий від загального у ЄС,  на 2021-2027 роки складатиме близько п’яти млрд євро і буде наповнюватися внесками країн-членів ЄС.

“Пріоритетна мета фонду – покращити здатність ЄС запобігати конфліктам, зберігати мир та посилювати міжнародну стабільність та безпеку. Створення фонду дозволить ЄС краще допомагати партнерським країнам – або шляхом підтримки їхніх миротворчих операцій, або допомогою з підвищенням спроможності їхніх власних збройних сил для забезпечення миру й безпеки на національній території, як і через ширші дії військового/оборонного характеру для підтримки цілей Спільної політики безпеки та оборони (CSDP)”, – зазначають у повідомлені.

Цей новий фінансовий інструмент вперше дозволить ЄС доповнити свою діяльність в рамках місій та операцій CSDP заходами допомоги.

Це може передбачати постачання військового обладнання та пов’язаного з обороною обладнання, та інфраструктуру допомоги, на запит третіх країн, регіональних або міжнародних організацій.

European Peace Facility замінить собою механізм ATHENA, через який місії ЄС фінансувалися з 2004 року.

Досі підтримка ЄС могла надаватися тільки тим операціям із підтримки миру, у яких є лідерами африканські організації.

Новий інструмент розширює фокус та уможливлює таку допомогу партнерам ЄС у будь-якій точці світу. Він набуває чинності з дня ухвалення – 22 березня.

Читайте також:
ЄС абсолютно не потребує російської вакцини Sputnik V, – єврокомісар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна